Nyheter

Skei Grande ber KrF besinne seg

Venstre-lederen ber KrF straks legge ned stridsøksa. Ellers taper begge to kampen om å hindre blåblå overmakt fra Erna og Siv.

Forrige lørdag var tålmodigheten til Trine Skei Grande slutt. Selv om det hersker en slags borgfred mellom ikke-sosialistiske topper om dagen, tar hun nå et sjeldent oppgjør med sentrumskollega KrF.

I vinter har nemlig KrF-topper som Hans Olav Syversen og Dagfinn Høybråten klistret «liberalistiske» og ytterliggående merkelapper på Venstre. Da partileder Knut Arild Hareide gjorde det samme i TV 2-programmet Kristiansen & Strand, hadde Venstre-toppen fått nok.

– Dette er livsfarlig for begge partier, sier Skei Grande og advarer mot opptrapping:

– Vi kunne også laget karikaturer i det uendelige, men det taper sentrum på.

Venstre-varsko. I dette intervjuet slår Venstre-lederen tilbake mot KrFs påstander. Hun rister spesielt i KrFs Dagfinn Høybråten og sender KrF både advarsel og samarbeidsinvitt. Det er denne:

– Utfordringen ved høstens valg er å presse politikken bort fra ytterkantene og inn mot sentrum. Da må KrF og Venstre holde sammen. Å drive kampanje mot hverandre er helt feil spor å gå. Vi må stå sammen – ellers blir vi hengt hver for oss, sier hun.

Det hele startet da Venstres nye stortingsprogram ble lansert i fjor høst. Noen nye punkter hadde kontrast til KrF. Blant dem var: Ja til eggdonasjon, assistert befruktning til enslige og åpning for uegennyttig surrogati.

«Frustrerer meg». Fra KrF-topper kom det etter hvert friske reaksjoner, også mot Venstres totale profilering. Tøffest var Dagfinn Høybråten i forrige måned. I et avskjedsintervju med Vårt Land sa han var «sjokkert». Han mente det «liberalistiske» Venstre var så langt unna KrF «det var mulig å komme».

– Det spesielle er at KrF angriper ut i fra en følelse de har av oss. Men sjekkes fakta og eksempler så holder ikke påstandene.

– Hva er din forklaring på at KrF reagerer slik?

– Kanskje fordi at de har mistet noe oppslutning til oss. Samarbeidet mitt med Hareide er godt, men også han drev forrige lørdag med noe som frustrerer meg:

Plukker KrF. De har ikke noe saklig grunnlag for å si at det nye programmet bringer Venstre et stort skritt i den ene eller andre retning. De maler på oss noen ekstreme øvelser vi slett ikke gjør.

Skei Grande forteller ved å plukke fra hverandre Hareides og andres påstander om at krefter i Venstre sto for:

• Åpning for aktiv dødshjelp:

Skei Grande: – Tull, slikt finnes ikke i programforslaget vårt.

• Surrogati:

Skei Grande: – Det blir en debatt om altruistisk surrogati på landsmøtet, meningene er delte.

• Oppheve sexkjøploven:

Skei Grande: Også da vi satt i regjering med KrF var vi mot den loven. Her er vi ved det alvorlige i KrFs stadige utfall: De stempler oss som liberalistiske der motivasjonen vår faktisk er sosial. I Bondevik-regjeringen utredet Odd Einar Dørum tiltak overfor prostituerte. De mente sexkjøploven ikke hjelper dem i hverdagen. For oss handlet det ikke om frihetsargumentasjon, men å hjelpe noen som er utslått.

• Legalisere narkotika:

Skei Grande: – Programutkastet omtaler «Portugal-modellen», men den ble i praksis gjennomført av Odd Einar Dørum i en regjering der KrF hadde statsministeren: Målet var ikke å straffeforfølge brukere, men kriminelle strukturer. Det som KrF stempler som liberalistisk er faktisk sosialpolitikk.

Høybråten-harme. Mest provosert er Venstre-lederen av Høybråten, som i forrige uke flyttet fra landet og ut av norsk debatt. Hun sier hun «begriper ikke» logikken hans:

– Han går svært hardt ut mot oss. Men så åpner han samtidig for samarbeid med et Ap som vitterlig går mye lenger enn oss om tidlig ultralyd og bioteknologi. Det henger jo ikke sammen.

I deler av Venstre er vinterens KrF-utspill møtt med hoderysting og skuffelse. Der i gården er det mange som praktiserer den tilbakeholdenhet som blant annet Lars Sponheim prediket internt.

KrF-karikaturer. Han elsket å sparke til Sp, men advarte tidvis partifellene mot å score billige poenger på KrFs konservatisme. For da spilte man også bort raushet og vennene sine. Og ble selv til noe sært.

– Dersom KrF fortsetter med stemplingen: Kan det åpne for serier der Venstre-politikere smeller tungt tilbake?

– Ja, men det å eskalere saken vil ødelegge det vi kan få til ved valget i høst. Derfor er det grunn til å slutte med dette nå, svarer Venstre-lederen.

Hun synes Hareide og KrF-toppene kan sjekke ut forholdene i egne rekker før de rykker ut:

– I mange saker kan det være større spenn mellom KrFs ledelse og konservative grupper ute på fløyen i eget parti enn det er mellom KrF-toppene og Venstre.

Slå blåblå. Da er Skei Grande tilbake ved hovedfaren – at begge faktisk kan bli tapere. For jobben deres bør være å forhindre at en ny regjering blir mørkeblå.

– KrF og Venstre må stå sammen dersom det skal være noen som helst sjanse til å få den blågrønn og sosial, sier hun.

Og derfor har hun hisset seg opp over Høybråten-påstanden om at KrF er «det eneste partiet igjen i sentrum». For da snakker Høybråten ned sentrum – ja: Han gjør sentrum mindre.

Også andre – som Ap – har beskyldt Venstre for å flytte på seg. De reagerer på oppmykning av arbeidslivspolitikk. Og mener Venstre står til høyre for Høyre.

– Vi står ikke på annet enn det Bondevik 2 – og sosialminister Høybråten fremmet. Vi har virkelig stått stille.

– Altså de andre som har flyttet seg?

– Vi står for det vi sto for i den regjeringen.

Rotevatn-lyden. En tung deltaker i fjorårets frihetsdebatt, der det handlet om det liberale, forbud og liberalisme var partiets ungdomsleder, Sveinung Rotevatn. På flere områder var han provokatør. Og bidrar til oppfatninger av Venstre?

– Vi har et av de mest spennende ungdomspartiene. Det skjønner jeg at folk misunner oss. Men jeg tror ikke du finner ett ungdomsparti som tar så få dissenser og endringsforslag til et program som nettopp Unge Venstre gjør. Selv KrFU kommer til å forsøke å påvirke mer enn det Unge Venstre gjør.

– Partiledere rykker tidvis ut og justerer ungdomslederen. Du gjør ikke det?

– Det viktigste er å ha en ungdomsorganisasjon som tenker selv. Dessuten er jeg for debatt. Fanatisk for debatt. Ting blir glupere av nettopp det.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter