Nyheter

– Skal banken gjenreise tilliten kan det bety at lederne må gå

Verdibankens ledelse må legge egne interesser til side hvis kundene skal kunne ha tillit til banken, mener BI-ekspert på etikk i næringslivet.

Torsdag ble det kjent at den kristne banken har seks millioner kroner mer utestående hos Finansforfalter Nils-Johan Pedersen, enn hva som hittil har blitt kjent.

– Vi må forutsette at tilliten til banken allerede er frynsete. For å gjenreise tilliten er det bare en ting å gjøre: Bankens ledelse må legge alle kortene på bordet i møtet med kundene og offentligheten, sier Kristian Alm, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI til Vårt Land.

LES OGSÅ: Innrømmer at ytterligere 6 millioner mangler

Egeninteresser. Etter at Dagens Næringsliv rullet opp omstendighetene rundt Pedersens investeringsvirksomhet, som har vært mistenkt for å være en ren ponzi-svindel, har banken bedyret overfor kunder og medier at bankens midler var sikre. Torsdag denne uken var tonen en annen:

«Vårt fokus er nå å sørge for at banken ikke lider tap,» skrev ass. banksjef Truls Liland i epost til Vårt Land. Samtidig var det klart at også banksjef Toralf Østli hadde egne midler investert hos Pedersen. Det har også flere personer i representantskapet. Mens styreleder Kjell Hande har nektet å svare på hvorvidt også han har investert hos megleren.

Alm er ekspert på etikk i næringslivet, og peker på at historien viser at tillitsbygging kan være vanskelig for styremedlemmer og sjefer som har egeninteresser:

– Man kan som kjent ikke få i både pose og sekk, og når man skal vise åpenhet fører dette ofte til at de som sitter på posisjonene må ta sine hatter og gå. Lederne i banken er trolig i ferd med å styre inn i et vanskelig dilemma, men utfallet av dette dilemmaet bør være at de legger alle egne interesser til side og handler på vegne av bankens beste, sier han.

LES OGSÅ: Advokatfirma avdekket lovbrudd hos verdibanken

Kristen snillisme. Alm forventer at Verdibankens generalforsamling blir et «oppvaskmøte».

– For det er på generalforsamlingen at bedriftsdemokratiet viser sine sanne side. Og dersom banken drives demokratisk og godt nok, bør det her skje en oppklarende diskusjon.

Men Alm, som er utdannet teolog, tar et forbehold. Han sier det karismatiske, kristne miljøet som Verdibankens gründere og kunder hører til i, kjennetegnes av helt andre idealer enn demokrati og åpenhet:

– Denne formen for kristendom er kjent for å ha et dårlig innslag av demokratiske verdier. Man ser på hverandre som brødre og søstre, som alltid skal være snille med hverandre og hvor man ikke lurer hverandre. Det blir en felles ideologi, en kristen snillisme som legger seg som et slags tildekkende slør over folks gjerninger, sier han.

Tillit. – I etikkforskningen skilles det mellom dårlig begrunnet og vel begrunnet tillit. Og i en menighet hvor man forventer at man kan stole på hverandre, kan tilliten rasjonelt kan være ganske dårlig begrunnet. Dette blir skummelt i forbindelse med finansspørsmål. For det er allerede påfallende hvor lett folk som normalt har god dømmekraft lar seg blinde når de øyner håp om mye penger. Mange nok nuller bak et tall gir folk et tunnelsyn, sier Kristian Alm.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter