Nyheter

Siv-kvoten tapper polet

Vinmonopolet er frykter at EU korker norske pol. «Siv-kvoten» med ekstra vinflasker fikk nemlig taxfreesalget til å ta av.

Statens monopolselskap for salg av vin, brennevin og sterkøl strever. Vinmonopolet har et spesielt sosialpolitisk oppdrag. Det skal nemlig «bidra til å begrense alkoholkonsumet og derigjennom skadevirkningene av alkohol gjennom omsetning i kontrollerte former».

I morgen starter Arbeiderpartiets landsmøte der partiet kan avgjøre taxfreesalgets skjebne. Et utvalg går inn for å fjerne ordningen.

– Målt i kroner går Vinmonopolet godt, for vi selger dyrere produkter. Men når det kommer til vårt alkoholpolitiske oppdrag, vekker utviklingen uro, sier informasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen.

LES OGSÅ: Ap-thriller om taxfree

Norge har unntak

Han vedgår at utviklingen på sikt kan påvirke hele Vinmonopolets eksistens. I dag har EU akseptert statlig monopol på alkoholsalg fordi Norge har én salgskanal for butikksalg.

– Men nå viser salgstallene at nordmenn kjøper stadig mer alkohol andre steder. På brennevin er vår andel av salget nede i 50 prosent – noe som er svært lite, og på vin ser vi at stadig mer blir kjøpt via taxfree eller ved grensehandel i Sverige.

Framskrivninger Vårt Land har fått fra Vinmonopolet viser at nordmenns kjøper stadig mindre alkohol på polet – og at utviklingen går tydelig nedover fram til 2021. Det er det uregistrerte salget som øker; taxfree, grensehandel, smugling og hjemmeproduksjon.

LES OGSÅ: Taxfree-fest på flyplassene

Lar fakta tale

Ledelsen i Vinmonopolet frykter på sikt at utviklingen kan få EU til å vurdere den norske ordningen med monopolsalg som utspilt.

– Er dette kommunisert til eieren, Helsedepartementet?

– Ja, vi har jevnlige møter med helseministeren, sist i desember, og i februar var Stortingets helsekomité på besøk.

– Oppfatter dere at eieren tar utviklingen alvorlig?

– Ja, vi har en god dialog og legger fram salgstalene for dem og lar fakta tale, sier informasjonsdirektør Bing Lorentzen.

Dette sier omsetningsrapportene for de to siste årene:

2013: «Også i 2013 viser Vinmonopolets salg, store deler av året, tegn til utflatning og stagnasjon. Utflatningen startet i 2010».

2014: «Salget har lenge vist en trend til utflatning og delvis nedgang».

Alarmen går

I Actis - rusfeltets samarbeidsorgan - har man en sterk oppfordring til poleieren, helseminister Bent Høie (H):

– Signalet fra ledelsen i Vinmonopolet må lyttes til, for nå går alarmen. Vinmonopolet peker på at Norges rett til å ha et alkoholmonopol kan komme i fare, sier seniorrådgiver Pernille Husby.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Siv-kvoten brukes

I rapporten for fjoråret trekker polledelsen fram tiltaket de blåblå grep til i revidert nasjonalbudsjett i fjor: Siv-kvoten.

Finansminister Siv Jensen (Frp) kunne gledesstrålende opplyse nordmenn om at de fra 1. juli 2014 kunne veksle inn 200 avgiftsfrie sigaretter i to ekstra flasker avgiftsfri vin når de reiser hjem til Norge.

Nå viser polets tall at Siv-­kvoten slo kraftig ut på salget av vin i selskapets 299 butikker i fjor:

– Mens salget økte med 660.000 liter i perioden januar-juni, var det en nedgang for perioden juli-desember på 140.000 liter. Det er derfor sannsynlig at taxfree- og grensehandelen tar markedsandeler fra Vinmonopolet, skriver de i en salgsrapport for 2014.

Dette betyr at inntektene til selskapet som eies av helseminister Høie - og som har en sosialpolitisk oppgave - svekkes.

– Hvordan er vinsalget i 2015?

– Nedgangen som ble synlig andre halvår i fjor holder fram i år. Vi hadde for eksempel et svært dårlig påskesalg av vin i år, sier Bing Lorentzen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter