Nyheter

– Siste spikeren i kista for Oslo-avtalen

Regjeringen skal ha lovet palestinernes president Mahmoud Abbas å støtte en palestinsk stat i FN. – Støre sletter nå alle spor fra Oslo-avtalen, mener Frp.

Det var historisk sus over begivenheten da utenriksminister Jonas Gahr Støre og palestinernes president Mahmoud Abbas i går signerte en avtale om å oppgradere palestinernes representasjonskontor i Oslo til fullverdig ambassadestatus. Men det sluttet ikke der. Palestinernes president som denne uken er på diplomatisk sjarmoffensiv i Europa, kunne også fortelle at han hadde sikret seg Norges støtte i arbeidet med å få FN til å godkjenne en palestinsk stat innenfor 1967-grensene, samt sikre det okkuperte området medlemskap i organisasjonen.

– De har sagt ja. De vil støtte oss når det får se forslaget til tekst som vi skal sende til FN, sa Mahmoud Abbas.

LES OGSÅ: KrF: Regjeringen velger side mot Israel

Overrasket. Frps utenrikspolitiske talsperson Morten Høglund er svært overrasket over utenriksminister Jonas Gahr Støres beslutning.

– For meg bryter dette med hva jeg mener å ha hørt fra utenriksministeren i løpet av våren. Dette er et spørsmål vi har utfordret ham på over lengre tid. Han har sagt at han anerkjenner stater og ikke ideer. Det er et svar vi har syntes har vært rimelig. At han snur om er derfor overraskende, sier Høglund, og fortsetter:

– Slik jeg ser det er dette siste spikeren i kista for Oslo-avtalen. At det var Ap som skulle gå i bresjen for det overrasker meg.

– Hvorfor er dette slutten på Oslo-avtalen?

– Fordi den er tydelig på at kun en forhandlingsløsning mellom partene kan sikre fred. Nå hopper de bukk over dette prinsippet. Mulighetene for å forhandle blir ikke lettere etter dette.

LES OGSÅ: Støre vil ikke motarbeide palestinsk anerkjennelse

Forhandlingstro. Palestinernes president Mahmoud Abbas kom til Oslo med en mannsterk delegasjon søndag kveld. På pressekonferansen i går hadde han tidligere sjefsforhandler Saeb Erakat med seg som tolk. Der forsikret han de fremmøtte at et positivt FN-vedtak ikke betyr slutten på forhandlingssporet.

– Vi vil fortsatt forsøke å oppnå fred med Israel gjennom forhandlinger. Det er vårt første, andre og tredje alternativ, sa Abbas, og la til at utgangspunktet for slike forhandlinger er 1967-grensene og full byggestopp av alle bosettinger.

Jonas Gahr Støre sa gjentatte ganger at Norge vil se forhandlingsteksten før de bestemmer seg for hva de vil stemme i FN, men han avviste ikke Abbas ord om at han hadde gitt palestinerne full ryggdekning.

– Ingen palestinere er i tvil om at vi støtter deres rett til egen stat. Det er blitt lagt frem noen påstander om at det å gå til FN vil ødelegge forhandlingene. Det er et syn Norge ikke støtter. Vi ser på dette som en legitim rett. Det palestinerne gjør er det motsatte av unilateralisme (alenegang red.anm.). Dette er multilateralisme. Dette er å ta saken til familien av verdens nasjoner, sa Støre og la til:

– Det er blitt gjort på en ansvarlig måte av palestinernes president. Sånn sett kan palestinernes president trygt forlate Oslo og vite at han har Norges støtte. Og lurer han på noe er det bare å ringe, fortsatte Ap-statsråden.

Arven etter Oslo. Frps utenrikspolitiske talsmann deler ikke Støres syn på hvilke konsekvenser et FN-vedtak vil gi.

– Vi ønsker alle en palestinsk stat, men de riktige skrittene må tas først. Muligheten for å forhandle blir ikke lettere etter dette. Tvert imot er dette en sterk provokasjon overfor motparten. En setter nå hele prosessen på hold.

– Hva tror du dette vil få å si for Norges rolle i denne konflikten?

– Denne regjeringen spiller en rolle på den palestinske siden i kraft av sitt verv som leder for giverlandskomiteen, men den distanserer seg mer og mer fra Israel. Det gjør at deres betydning blir mindre og mindre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre deler ikke synspunktet.

– Oslo-prosessen er fortsatt et viktig referansepunkt. Men vår rolle er en ganske annen i dag enn da. En kan ikke ha nostalgi i forhold til roller. En må ha en følelse når det gjelder ansvar. Og vårt ansvar nå er noe annet enn da.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter