Nyheter

Sexhistorier kan være verre enn bilder

Eksperter på arbeidslivet advarer mot nettdeling.

– Når vi leter etter kandidater til jobber sjekker vi det digitale avtrykket, deres ganske grundig. Både uttalelser som er upassende, nedlatende, diskriminerende, eller ganske enkelt uintelligente, kan føre til at de ikke får jobb, sier Per-André Marum, hodejeger i Panamera IMD International Search Group.

Hodejeger i Adecco Search & Select Lars Petter Skeie, bekrefter dette:

– Finner vi innhold som er veldig grovt, pleier vi bare å si til kandidaten at han eller hun ikke er med videre, forteller Skeie.

LES OGSÅ: Private sex-historier ble spredt for alle vinder

Ville konfrontert

Torsdag meldte Vårt Land at norske ungdommer legger ut private historier om sitt eget og andres sexliv – i Facebook-grupper med tusenvis av medlemmer. Intime detaljer blir spredd og delt med ikke-medlemmer.

– Slik informasjon er kanskje en privatsak, men jeg ville nok konfrontert kandidaten med slike opplysninger dersom det hadde dukket opp underveis, sier Skeie når han får høre om hva de unge deler i gruppene.

Han synes det er naivt av ungdommene «å stole på at tusenvis av andre ikke vil dele det som står i de lukkede gruppene».

Hodejeger Marum sier at han, litt avhengig av type stilling, måtte hatt en dypere samtale med den aktuelle kandidaten dersom han fant slike opplysninger, og at det fort kan tenkes at kandidaten da er ute av prosessen. Han har gjort dette ved i alle fall to tilfeller tidligere.

LES OGSÅ: Religiøs tilhørighet kan avgjøre om du får jobben

Greit med festbilder

Annet innhold de kan reagere på er rasistiske kommentarer og lettkledde bilder.

– I noen typer stillinger, som på advokatkontorer og lignende, kan det hende festbilder ikke passer inn med arbeidsgivers profil. Man ønsker ikke at den typen opplysninger skal dukke opp når andre googler den ansattes navn, sier Skeie.

Han understreker at slike avveininger avhenger av stillingen og aldersgruppen de jobber med: Festbilder behøver ikke nødvendigvis å være et problem i jobbsøkingen.

Marum i Panamera IMD legger til:

– Man snakker mye om upassende bilder, men hva betyr det? De fleste har vært på en fest, og ikke tenkt over hvorvidt de tas bilde av eller om det legges ut. Som oftest er festbilder greit.

LES OGSÅ: Ungdommer avslører venners og foreldres sexliv for ukjente

Under endring

Hans Marius Tessem, leder i gratistjenesten slettmeg.no, er enig med hodejegerne. Han synes festbilder er et godt eksempel på hvordan slike vurderinger er under stadig endring.

– Jeg husker vi var veldig skeptiske til slike bilder tidligere, men inntrykket dette gir har endret seg kollektivt. Nå blir man nesten mer mistenksom hvis man ikke har noen festlige bilder. Litt sånn «Hæ, er du ikke sosial, går du ikke på fest?», sier han.

Tessem legger til at hodejegere og HR-medarbeidere kan bli mer mistenksomme dersom de ikke finner noe om personen, enn om de finner litt upassende innhold. Det bekrefter hode­jeger Marum.

I slettmeg.no har de etterhvert blitt mer bekymret over det folk skriver på nett, enn om bilder. Når arbeidsgivere googler aktuelle kandidater, kan det dukke opp innhold fra både sosiale medier, blogger og andre nettsider.

– På et bilde er det lett å se hvor gammel personen var. Det er vanskeligere å fastsette alderen på noe en person har uttalt, sier han.

Han forteller at det du skriver på Facebook som tiåring, kan skape problemer for deg når du søker jobb som 20-åring.

– Si at man skrev noe rasistisk da man var tolv, eller skrev en ekstrem kommentar bare for tull. Det kan fortsette å hefte ved en mange år senere, sier Tessem.

Er det mange som legger ut ting, og så angrer seg etterpå?

– Ja, men ofte ser vi at det er stort tidsspenn. Man angrer seg kanskje ikke dagen etter, men to år etterpå. Når man er ung, endrer livet seg ganske ofte. Da kan det hende at det man mente og brant sterkt for tidligere, har endret seg til det stikk motsatte i ettertid.

Datomerket

Hverken Marum eller Skeie synes imidlertid det er noe problem å sortere ut gamle innlegg fra nyere innlegg.

– Datoen på slike kommentarer pleier å komme fram ganske tydelig. Så det synes jeg ikke er noe stort problem, sier Marum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter