Nyheter

Setter ned gjerdepåler mot dødshjelp

Påtroppende Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går inn i verdioppgjør med bremsene på.

Mandag velges Vedum til ny leder av Senterpartiet. Han vil løfte Sp som motpol mot alle som bare tenker stordrift overalt i Norge – og mot at samfunnsutviklingen reduserer mennesket til et «nytteobjekt».

– Jeg er livredd alle tersklene vi som samfunn nå beveger oss over, er meldingen fra Vedum.

I dette intervjuet unngår Vårt Land spørsmål om ostetoll, landbruksstøtte eller småsykehus. Vedum byr på noe ganske annet:

• Han vil kjempe mot aktiv dødshjelp – og varsler et verdibevisst Sp.

• Han varsler fortsatt kamp for folkekirketradisjon – og mot en sekulær stat.

• Han synes Sp må satse på både rødgrønne og sentrum.

• Eks-KrF-leder Dagfinn Høybråten gir ham lederråd.

Farlige systemer. Mandag får Vedum vite hvem som blir hans makkere i Sp-toppen. Det store nyhetsdramaet handler om omstridte Ola Borten Moe kan vinne – eller forsvinne. Tirsdag starter Vedum arbeidet med å få Sp bort fra unntakstilstanden.

– Men har du en magnetsak som vil trekke velgere for Sp framover?

– Det er sjelden sånn i politikken at én sak utløser et løft. Men Sp kan stå sentralt i det som blir en mye større diskusjon om distriktspolitikken fremover – i møte med Høyres «slå-sammen-politikk».

– Og du tenker på?

– Kommuner, høyskoler, sykehus – det skal slås sammen. Erfaringer viser at resultatet bare blir enda mer byråkrati, kontrolltenkning og rapportering. Både høyre- og venstresiden har hatt for stor tro på de store systemene, lyder det fra Vedum.

Dødshjelp-historier. For når systemer blir større, blir mennesker gjerne mindre. Og den tematikken fører Vedum inn i det han mener egentlig er brennaktuelt verdipolitikk, der Sp kan gjøre en forskjell:

– Stordrift og ensforming bringer samfunnet over terskler. Det utvikles en tenkning der menneskene er nytteobjekter. Alt blir så strømlinjeformet at mangfoldet av mennesker også skrumper inn. Det blir færre med Downs. Også menneskeverdet trues i praksis av nyttetenkningen, sier Vedum.

Han er redd for tendensene han leser i oppslag om aktiv dødshjelp. Smertefulle historier utløser gjerne gjenkjennende nikk hos enkelte. Mange som har fulgt noen med store smerter til døden har gjort seg tanker: Ville det ikke vært best om vedkommende slapp? Og ville det vært så galt om det var unngått med en tablett dager før?

– Det er her jeg er livredd for at vi som samfunn skal krysse grenser og forsterker tendenser. Det kommer til å bli en debatt om aktiv dødshjelp om noen år – her må vi være på vakt og bremse opp.

Vedums verdioppgjør. – Blir Sp mer verdikonservativt med deg i toppen?

– Ikke nødvendigvis konservativt. Jeg er ikke så konservativ selv og mener merkelapper som konservativ og liberal støter bort mennesker.

Han vil gjerne ta et lite oppgjør med begrepet «verdispørsmål».

– Bioteknologi trenger for eksempel ikke være mer verdisak enn kamp mot visse samfunnstrekk – som nyttetenkningen der mennesker reduseres. Måten samfunnet utvikler seg på er også et verdispørsmål. Så egentlig tar vi politikere verdivalg hele tiden.

Tro og bro. På Stortinget var Vedum få år tilbake en del av «menighetsrådet» bak de ukentlige samlingene Per Arne Dahl holder for representanter og ansatte om tro i Stortingets stille rom.

– Kan tro bygge bro – og bedre politisk samarbeid?

– Den tematikken må man ikke dra for langt. Men det er klart at det er en fordel i politikken at mange flere har forståelse og respekt for hva tro betyr i folks liv.

Statskirke-aktivisten. I ungdommen var Vedum aktiv i kirkelig ungdomsarbeid – som politiker har han de siste årene kjempet for fortsatt statskirke, for «utflytting» av preses til Nidaros og sent i høst: Da dundret han til mot at landet ble uten kirkeminister – fordi navnet ble kuttet fra statsrådtittelen. Slikt ble det oppslag av.

– Når du blir partileder må du vel innta ansvarslinja og dempe kirkeaktivismen din?

– Nei, folkekirkeforsvareren vil du fortsatt få se.

– I debattstudio og i overskrifter?

– Ja. Det religiøse har vært en del av kulturarven. Jeg har et personlig engasjement for at kirken skal fylle en offentlig rolle.

– Men kampen for å beholde statskirken er vel over både for din og Sps del?

– Det trengs et alternativ i den diskusjonen. Og det skal Sp fortsatt være.

Sekulær fare. Vedum vil lede Sp når Solberg-regjeringen uti stortingsperioden kommer til å fremme en ny, «helheltig livssynslov». Disse ordene i regjeringserklæringen varsler egentlig en ny trospolitikk, mer eller mindre bygget på Stålsett-utvalgets innstilling.

– Hvor langt kommer Sp til å tåle skritt i retning en sekulær stat?

– Der kommer vi til å holde igjen – være motpol. Jeg er glad Grunnloven har den forankringen i kristne verdier som den har. Det er en fordel for samfunnet vårt at vi kan uttrykke disse verdiene i offentligheten.

«U-Bortensk». Vedum er fra et ganske annet miljø enn «den bortenske trøndermafiaen». Han kommer fra Stange i Hedmark og et hjem der faren var venstremann, biolog, lektor og skrev bøker om fugler og om det å bygge gode fuglekasser.

Fra moren stammer mellomnavnet hans Slagsvold – det samme som kona til Jonas Gahr Støre heter til etternavn. Og slik blir norsk politikk igjen nær: Moren hans er altså tremenning til Støres kone.

Etter mandagens ekstraordinære landsmøte må Vedum innta jobben som lagbygger, men også lede an politisk for å reise opp igjen et mørbanket parti. Over tid har Vårt Lands galluper vist at velgergrupper flykter til Høyre.

– Hva er det Erna har fristet velgerne dine med?

– Det handler nok om mer enn én spesiell sak. Det handler nok mer om regjeringsslitasje, der folk uansett har drag mot noe nytt.

– Står teambygging i sentrumspolitikken på noe vis på din snarlige agenda?

– Min agenda er mitt eget parti. Men det er noe grunnleggende feil med dagens sentrum: Venstre og KrF er garantistene for dagens regjering, men er jo i utgangspunktet motpoler til Frp. Det partiet står så langt unna sentumspartienes motkultur som det er mulig å komme.

Høyre-isolasjon. Han bremser opp litt ved Venstre. Vedum mener partiet akkurat nå fremstår som to ulike partier på Stortinget.

– Du har unge Sveinung Rotevatn på den ene siden, som nesten kunne kommet fra Fremskrittspartiets Ungdom og nestleder Terje Breivik som har mange likhetspunkter med hva Sp står for.

Men Vedum vil egentlig ikke krangle innad i sentrum. Han mener å stå for en «samarbeidskultur».

– Men dagens regjering av Frp og Høyre er ikke noe naturlig tyngdepunkt. Det må vi som sitter på tinget ta ansvar for å motvirke.

– Dermed er det altså viktig for deg at Sp aktivt bidrar til politiske løsninger som begrenser handlingsrommet til de blåblå?

– Ja. Ja. Fra første sekund. For Sp vil det ikke bare handle om å vinne et stortingsvalg om fire år, men å bruke handlingsrommet aktivt. I veldig mange saker ligger ikke løsningen hos Høyre og Frp, men mellom Sp, KrF, Venstre og Ap.

Høybråten-snakk. I et nyttårsintervju med Vårt Land fortalte KrF-leder Knut Arild Hareide at det hadde vært mer nærkontakt og snakk på kammerset med Sp enn velgerne var klar over.

– Hvordan pleier dere kontakten nå?

– Jeg har god kontakt med ham. Med Dagfinn Høybråten også. Han er blant dem som kan ringe og gi meg et råd, nå som jeg skal være partileder, og som jeg selv kan ringe.

For selv etter at Høybråten ble generalsekretær i Nordisk Ministerråd og havnet i København, har Vedum gode samtaler med KrF-profilen.

Nervøst og barskt. Bredt tilfang av ledertips kan komme godt med. For Vedum arver et Sp som pressen mener har vært preget av «gjørmebryting».

– Hvor nervøs for partiet ditt har du vært i denne stridsperioden?

– Ikke så mye for partiet, men lei meg på vegne av enkeltpersoner. Riktig nervøs hadde jeg nok vært dersom det oppsto en grunnleggende todeling. Det kunne for eksempel handlet om vi skulle danne et flertall – som vi jo har – med Høyre og Frp.

Vedum varsler en «tjenende ledelse». Det handler om å jobbe frem dugnadsarbeidet i partiet. Få mange til å jobbe sammen.

– Det er blitt sagt ting som er ukloke. Personkonfliktene har vært triste å se på – fordi det har vært bra folk. Men nøkkelen til å bli større er jo at vi har et mangfold av meninger. Partiet vårt er ikke merkevare – men en bevegelse.

– Men Sp har da en litt mer velutviklet tradisjon for barske historier enn andre partier?

– Det har jeg tenkt litt over. Er vi røffere enn andre? Jeg tror ikke det. Andre har også hatt runder, men i Sp er det mer rett frem: Man sier mer direkte hva man mener, på godt og vondt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter