Nyheter

Selvmord-dokumentar ikke brudd på god presseskikk

Menneskeverd klaget på at TV 2 viste selvmord.

Tirsdag konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) med at TV 2 ikke brøt god presseskikk da kanalen viste programmet «Selvmordsturisten».

– Selvsagt er vi skuffet og opprørt over PFUs konklusjon. Klagen har likevel blitt lagt merke til, vi har fått oppslag i media om hva vi synes er kritikkverdig, sier Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd som klaget saken inn for Pressens Faglige utvalg (PFU).

18. januar viste TV 2-dokumentaren «Selvmordsturisten», der 59-årige Craig Ewert reiste til Sveits for å ta livet sitt. Ewert inviterte et filmteam til å følge ham de siste dagene. Dokumentaren viste blant annet hvordan han døde. Menneskeverd reagerte på at programmet konkret viste hvordan Ewerts gikk fram. Thoresen mente det var en fare for at filmen kunne utløse selvmord hos andre personer, og syntes den manglet kritiske motstemmer.

LES MER: Tar morens selvmord til retten

Forenklet behandling

PFU valgte å gi klagen forenklet saksbehandling, selv om Menneskeverd i forkant klaget på denne avgjørelsen. Ifølge Presseforbundets organisasjonssekretær Kjell Nyhus var det ingen i utvalget som talte for å gi saken full behandling.

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling, skulle gjerne sett at PFU ga klagene på TV 2s omtale av filmen om aktiv dødshjelp full klagebehandling.

«Ikke nødvendigvis fordi jeg tror TV 2s sak ville blitt felt for brudd på god presseskikk. Men fordi jeg tror det kunne ført til økt bevissthet og debatt rundt omtale av aktiv dødshjelp i norske redaksjoner. Nettopp fordi slike klager svært sjelden dukker opp på PFUs bord, burde klagene fått større oppmerksomhet fra utvalget», skriver hun på verdidebatt.no.

LES MER: Døden reduseres til en rettighet

Kjelling har utformet veilederen om omtale av selvmord på oppdrag fra Norsk Presseforbund. Hun er også forfatter av boken «Fra tabu til tema - om selvmord i mediene».

Hun mener debatten i kjølvannet av dokumentaren viser behovet for økt bevissthet rundt temaet.

Thoresen i Menneskeverd utfordrer journalister selv til å komme på banen og diskutere hvordan man skal forholde seg til personlige historier om aktiv dødshjelp.

LES MER: Tilfellet Brittany Maynard

«Varsom omtale»

Også overlege Morten Horn ved Oslo universitetssykehus er kritisk til TV 2-dokumentaren.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er i strid med pressens Vær varsom-plakat, uttalte han til Vårt Land i januar.

Følg oss på Facebook og Twitter

Menneskeverd mener programmet bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4,9:

«Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

LES MER: Brittany Maynard (29) er død

Fornøyd med programmet

TV 2 mener på sin side at deres dekning har vært god.

I etterkant av programmet påpekte nyhetsredaktør Jan Ove Aarsæther til Vårt Land at pressens praksis rundt dekning av selvmord har endret seg de siste årene.

– Dette er et fenomen som eksisterer, og det forsvinner ikke ved å late som det ikke gjør det. Vi er uenig i fortolkningen av Vær varsom-plakaten i dette tilfellet, sa han.

LES MER: Vatikanet fordømmer Brittany Maynards selvmord

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter