Politikk

Seierspratet skjuler hverdags-krisene

ANALYSE: For Venstre og KrF er gjennomslag hos Erna bare halve regnestykket når regjeringsvalg skal tas.

Dagen i dag kan bli skjebnedag for om KrF og Venstre velger regjeringsliv med Høyre og Frp eller ei. I morgen kommer trolig den fulle fortellingen om hvordan ikke-sosialister vil samarbeide.

Når sentrumspartienes landsstyrer møtes til avgjørende møter om Erna-samarbeid sent i ettermiddag, vil delegatene ha en rekke tekniske opplysninger på bordet: Hvor mye som kan vinnes, rikkes, stoppes – eller kuttes – i kompaniskap med de to blå.

LES MER: Hareide: Har sovet litt dårlig

Miste grep. Men da kommer også de «glemte» argumentene som strategene også må ha fram – og den fortellingen har hittil hatt dårlige kår i det daglige pressedramaet fra Nydalen:

Hva slags tilstand vil KrF eller Venstre være i etter fire år med regjeringsliv eller bindende avtaler med de blå? Vil partiene vinne – eller miste – grep på velgere?

En rekke forhold kan være like avgjørende for partiframtiden som løfter om seire i fra Nydalen. Men motforestillinger kan ikke veies på samme vekta som selve sonderings- eller forhandlingsresultatene.

Gråfarge. Hver for seg kan sentrumspartiene få «blanke seire» om Lofoten eller biopolitikk når en regjeringserklæring legges fram. Men når uventede hverdagssaker dukker opp, må det kompromisses. Da oppstår det fare for gråfarge på politikken – og det gjør noe med velgertekket til verdipartier.

I en hver fireårsperiode oppstår det dessuten stormer mot enkeltstatsråder. Det er en del av regjeringslivet.

En statsråd kan høste heder for en partitriumf den ene uken, og gå på en smell den andre: Med uproff statsrådopptreden kan en fillesak bli til et pressemareritt som skader hele partiet.

Filletingene. I SV mente mange at kjøret mot Audun Lysbakken om jenteforsvaret var en slik filleting. Men etter hvert dukket det opp mer tull. Lysbakken gikk som statsråd og gallupsifrene for hele partiet sank til 3-tallet.

Det er alltid fare for at makt gir småpartier stor bulker. Kriser og slitasje er en vanskelig, ukjent X som tillitsfolk i Venstre og KrF må forholde seg til under dagens møteøkter.

Tyver. En annen fare er at den store kompisen til slutt blir en tyv. Mens SV satt i regjering med Ap, mistet partiet eierskap i skolepolitikken. Ap snek seg innpå og jaktet velgere med SVs saker. Om en blågrønn regjering blir suksess, kan det bli en utfordring om store Høyre stikker av med velgerne.

Selv om Stoltenberg-kabinettet klarte det, er egentlig regelen at regjeringer ikke blir gjenvalgt. Sentrumspartier har mindre fettlag. Får de rundjuling av velgerne mens de regjerer, kan de bli for magre til å slå seg tøft opp igjen. Det fikk KrF merke etter tiden i Bondevik 2.

Samtidig har alle partier behov for å vise maktlyst. Viser de ikke vilje til å regjere, mister de troverdighet blant velgere som blir stadig mer kravstore og vil ha mer igjen for stemmen sin.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk