Nyheter

– Sara Azmeh Rasmussens Syria-reise er sjokkerende

Samfunnsdebattant bekymret for Fritt Ord-vinneren.

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen Likestilling, integrering, mangfold (LIM), mener det er veldig leit at Sara Azmeh Rasmussen forlater den norske debatten og reiser til Syria. Han er svært overrasket over beskjeden.

– Dette var sjokkerende å høre,­ sier Taraku.

LES MER: [http://www.vl.no/samfunn/klippet-norsk-pass-ber-om-nytt-for-a-bli-syrisk/ Sara Azmeh Rasmussen: Jeg drar tilbake til Syria]

Han understreker imidlertid at han har stor forståelse for Sara Azmeh Rasmussens misnøye med vilkårene som skribent i Norge. I fjor tok LIM til orde for at Rasmussen skulle få statsstipend for å bevare hennes stemme i offentligheten. Senere har blant annet fagbladet Journalisten og tidsskriftet Minerva tatt til orde for samme løsning.

– Det å reise til Syria som protest høres absurd ut. Det gjør meg veldig bekymret for hennes ve og vel, sier Taraku.

[http://www.verdidebatt.no/damaskus/ LES SARA AZMEH RASMUSSENS MANGE BIDRAG I VÅRT LANDS SPALTER]

Viktig inspirasjonskilde. Det var Rasmussen som i sin tid tok initiativet til å starte organisasjonen LIM. Da hun ikke klarte det, overtok Taraku og en del andre staffettpinnen, med Rasmussens velsignelse. Han forteller at Rasmussen har vært en viktig inspirasjonskilde for mange med innvandrerbakgrunn, også for ham selv.

– Hun har tråkket opp veien for oss andre, og har brukt sin intellektuelle evne til å sette viktige saker på dagsorden. Samtidig har hun ofret veldig mye for å gjøre det, sier Taraku, og tilføyer:

– Det er veldig trist å miste henne fra samfunnsdebatten. Hele saken rundt hennes økonomi er sørgelig. For samtidig som hun har gjort mye viktig, har hun også måttet leve i fattigdom, sier Taraku.

Håper på det beste. Bente Pihlstrøm, forlagssjef i Humanist forlag, og utgiver av Rasmussens bok Skyggeferden, synes også det er veldig trist at Rasmussen nå ønsker seg tilbake til Syria.

– Alle vet at Syria er et fryktelig sted å være nå, sier hun.

Hun mener Rasmussen har spilt en viktig rolle i den offentlige debatten i Norge.

– Hennes bakgrunn har gitt henne en helt annen mulighet og posisjon til å kritisere. Det er ingen som trekker rasisme-kortet på henne. Det har også vært viktig å beskrive hvordan det er å komme til Norge som fremmedkulturell innvandrer, sier Pihlstrøm.

– Jeg håper det beste for henne, avslutter hun.

Fikk pris. I 2012 fikk Rasmussen Fritt Ords pris. Styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord mener Rasmussen har kommet med viktige bidrag i debatten om kvinnesyn og behandlingen av lesbiske og homofile i den muslimske kulturen hun kommer fra.

– Viktig røst. – I tiden før hun fikk prisen, og i deler av det jeg har sett senere, har hun vært en meget viktig røst. Hun ser samfunnet fra en annen synsvinkel. Hun har vært uredd og modig, og har talt ekstreme varianter av islam mitt i mot, sier Rieber-Mohn.

I vinter valgte Rasmussen å returnere Fritt Ord-statuetten, men beholdt prispengene. Det ønsker ikke Rieber-Mohn å kommentere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter