Nyheter

Säpo: Frykter flere bak bombemannen

Politiet øker nærvær på kjøpesetre og andre steder i Stickholm.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo etterforsker eksplosjonene i Stockholm lørdag som en terrorhandling, opplyser Säpo søndag.

LES OGSÅ:«Gud ta mitt liv når du er fornøyd med meg»

Stockholms-politiet skal øke sitt nærvær og sin synlighet på kjøpesentre og andre steder i den svenske hovedstaden søndag, opplyste politiet under en pressekonferanse i Stockholm søndag.

LES OGSÅ: Vitne til terrorforsøk: Vi ble livredde

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo frykter at selvmordsbomberen i Stockholm kan ha samarbeidet med flere. Saken etterforskes nå som et terrorangrep.

Svært alvorlig. – Det som har skjedd, er svært alvorlig, sa leder Anders Thornberg i Säpos avdeling for sikkerhetssaker på politiets pressekonferanse om saken søndag formiddag

LES OGSÅ: Reinfeldt advarer mot spekulasjoner

Tilreisende journalister fra flere land ankom direkte fra flyplassen til den kaotiske pressekonferansen i Stockholm, dagen etter at to kraftige eksplosjoner rammet sentrum av byen midt under julehandelen.

– Terrorangrep. Saken etterforskes som et terrorangrep, opplyste Thornberg.

– Sikkerhetspolitiets arbeid er nå rettet inn mot etterforskning av hendelsen og mot innhenting av opplysninger for å vurdere om ytterligere hendelser som ligner den aktuelle, kan komme til å inntreffe, sier han.

Trusselbrev. Det var sent lørdag ettermiddag to kraftige eksplosjoner rystet Stockholm sentrum. Først gikk en bil i lufta, og kort tid senere sprengte en mann seg selv i lufta bare noen hundre meter unna.

Ti minutter før den første eksplosjonen mottok nyhetsbyrået TT og svensk sikkerhetspoliti en e-post. «Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør», het det e-posten.

Anders Thornberg vil ikke bekrefte at e-posten har sammenheng med bombene, men etterforskningsleder Tomas Lindstrand legger i sine uttalelser til grunn at den stammer fra selvmordsbomberen.

– I e-posten skrev han om «våre aksjoner». Det kan være bare skryt, men det kan også antyde at flere var med, sier han.

Frykter flere angrep. Ifølge Lindstrand, som er leder i påtalemyndighetens avdeling for sikkerhetsspørsmål, er nå en prioritet for etterforskerne å finne ut om bombemannen var alene, eller om det var flere som sto bak eksplosjonene.

– Det er viktig å vite om han hadde støttespillere, og det er enda viktigere å finne ut om de eventuelt planlegger nye anslag, sier Lindstrand.

– Ingen vet hva han tenkte, om han sprengte seg der han planla å sprenge seg, eller om han hadde tenkt å sprenge seg for eksempel på T-banen.

Säpo arbeider kontinuerlig med forebygging av terrorangrep, understreker Anders Thornberg.

– Men vi kan ha gått glipp av noe, vedgår han.

Trusselnivået uendret. Politiet vil øke sitt nærvær og sin synlighet på kjøpesentre og andre steder i den svenske hovedstaden som følge av det mislykkede terrorangrepet, men Sverige har ikke hevet trusselnivået, opplyser Säpo.

– Vår vurdering på nåværende tidspunkt er at det som har inntruffet, ikke forandrer den aktuelle vurderingen av trusselnivået i Sverige, men vi vil fortløpende etterprøve dette, sier Thornberg.

Heller ikke i Norge er trusselnivået endret.

– PST har sagt at trusselnivået i Norge er lavt, men at vi beveger oss i en retning hvor Norge blir mer og mer likt land som har opplevd terrorangrep, sier justisminister Knut Storberget.

Ber om tips. Det svenske Samarbeidsrådet mot terrorisme ble innkalt til møte søndag. I rådet samarbeider 14 svenske myndigheter, blant dem påtalemyndighet og forsvaret.

Politiet ber om tips i saken og oppfordrer publikum til å ta kontakt hvis de har opplysninger eller ser noe mistenkelig.

Säpo mistenker foreløpig ikke noen forbindelse mellom lørdagens hendelser og bombetrusselen mot Göteborg sentrum i slutten av oktober.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter