Nyheter

Samvittighet holder ikke

Legeforeningen mener alle fastleger, også samvittighetsleger, må henvise til abort og assistert befruktning.

Sentralstyret i Den norske legeforening diskuterte torsdag spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger. De ble enige om å opprettholde foreningens politikk, og mener at fastleger ikke bør kunne reservere seg mot å utføre oppgaver som strider mot legens samvittighet. Eksempler på dette kan være henvisning til abort eller assistert befruktning. Ett styremedlem stemte imot.

– En fastlege skal tilby alle tjenester som ligger i det å være fastlege, sier Hege Gjessing, president i legeforeningen.

LES OGSÅ: Presset fra samvittighetslegene øker

Legeforeningen mener det bør legges til rette for overgangsordninger for leger som allerede har lokale avtaler.

– Vi ønsker overgangsordninger som gjør at folk ikke mister jobben. Men det er noe annet hvis du etablerer deg som fastlege, da må du vite at du har samvittighet til å gå inn i den jobben, sier presidenten.

LES OGSÅ: Fastleger har reservasjonsretten kontraktfestet

Diskuter på verdidebatt.no: «Protester mot overkjøring av samvittigheten», skriver Hallgeir Reiten.

Uenig om praksis. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) innrømmet for få uker siden at det inntil nylig var lov for fastleger å reservere seg av samvittighetsgrunner. Dette har departementet gitt uttrykk for senest i et brev til Rådet for legeetikk i februar 2009, og til Legeforeningen i juni 2009.

Gjessing på sin side mener at det frem til i dag ikke har eksistert en slik reservasjonsordning.

– I 2009 kom det et skriv fra departementet om at det var lov å reservere seg, hva tenker du om det?

– Jeg er uenig i at departementet har sagt at det er lov, sier Gjessing.

– Vi har ment at det har kommet et skriv som har skapt en uklarhet om hva som ligger i fastlegers praksis. Nå har departementet kommet med en avklaring i form av et rundskriv, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Innrømmer at regjeringen har snudd i reservasjonssaken

Grundig debatt. Selv om sentralstyret opprettholder sitt standpunkt, ønsker Legeforeningen en ytterligere debatt om etiske problemstillinger. Før landsstyremøtet neste år vil det bli satt sammen en arbeidsgruppe som skal jobbe med dette.

– Vi mener det er ekstremt viktig å alltid diskutere i hvor stor grad en lege kan la sin samvittighet påvirke pasientbehandlingen. Vårt overordnede prinsipp er at pasientenes rettigheter kommer først, sier Gjessing.

LES OGSÅ: Kirkene forsvarer reservasjonsretten

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter