Nyheter

Samlivsterapeut ser norsk oppsving for familieverdier

Professor Frode Thuen tror ikke på reparasjon av skilsmissens dårlige rykte. I Norge går trenden nå helt motsatt, mot mer stabile samliv. Men det vises ikke i politikken.

I et debattinnlegg (se side 37) framhever psykologiprofessor og samlivsspaltist Frode Thuen at de tradisjonelle familieverdiene står sterkere i Norge enn på lang tid.

– Det har skjedd en langsom verdidreining i befolkningen, i retning av å legge mer vekt på stabile samliv og ekteskapet, skriver Thuen.

Han er kritisk til nedprioriteringen av familiepolitikk som den rødgrønne regjeringen har stått for, og synes ikke KrF har klart å utnytte trenden til å få innflytelse.

DELTA I DEBATTEN: Bør man reparere skilsmissens dårlige rykte?

Bryllup og homokamp. Thuen bygger på de siste tallene som Statistisk sentralbyrå la fram for få dager siden, som viser:

# Flere gifter seg: 8,9 prosent flere det siste tiåret.

# Færre separerer og skiller seg: De siste ti årene var det 13,1 prosent færre separasjoner og 7,7 prosent færre skilsmisser.

Et annet tegn på at familieverdier er på frammarsj, er stor oppmerksomhet om bryllup og at mange legger mye ressurser i det.

– Dette reflekterer også noe underliggende, at man ser ekteskapet som noe stort og hellig, sier Thuen.

Han viser også til homofiles kamp for å få rettigheter som ektefeller, noe de fikk i den nye ekteskapsloven.

– Det er også en refleksjon av at ekteskapet er noe vi strever mot, og som også likekjønnede par ønsker seg. Kampen har vært spesielt tydelig de siste fem til ti årene. Etter min mening ser vi en dreining der ekteskap, samliv og stabilitet blir mer verdsatt enn på lenge. Vi må kanskje tilbake til 1960-tallet før skilsmissene begynte å gjøre inntog. Og dette er et særnorsk fenomen, sier Thuen, som er tilknyttet Høgskolen i Bergen og Center for familieudvikling i København.

– Hvordan ser bildet ut hvis vi tar med samboere?

– Samboerbrudd er den store mørke flekken som vi ikke vet så mye om. Det vi vet, er at når det er barn inne i bildet, er sjansen for brudd tre ganger så høy hvis mor og far er samboere, som om de er gift. Men tallene viser altså at flere velger ekteskap framfor en samboerløsning.

Nye familieverdier. Sosiologiprofessor Anne Lise Ellingsæter har forsket på forholdet mellom familie, velferdsstat og arbeidsmarked. Hun er ikke uten videre med på Thuens beskrivelse av tradisjonelle familieverdier på fremmarsj. Hun peker på at kvinners posisjon i samfunnet er radikalt endret siden 70-tallet, med større likestilling og yrkesdeltakelse som resultat.

– En god del forskere peker på at dersom det nå kommer en ny stabilitet i samliv, vil den bygge på helt andre kjønnsrelasjoner enn tidligere, sier Ellingsæther.

Hun mener videre at Thuen snakker mot mye og god forskning når han setter familie- og likestillingspolitikk opp som motsetninger.

– Nettopp en familiepolitikk som understøtter likestilte relasjoner, er den viktigste motoren for nye og stabile samliv. Likestilling gjør blant annet at familien får et godt økonomisk fundament, påpeker Ellingsæter, og fortsetter:

– God likestillingspolitikk er god familiepolitikk. Dette er en ganske utbredt oppfatning blant ledende forskere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter