Nyheter

Religiøs skepsis til Charlie Hebdos karikaturer

– Forsvaret av ytringsfriheten kan skje på andre måter, mener Mellomkirkelig råd.

Flere representanter for norske kristne og muslimer er skeptiske til trykkingen av Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer.

Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd og Islamsk Råds leder Mehtab Afsar er blant dem som de siste dagene har uttalt seg kritisk enten om karikaturene – eller norske mediers beslutning om å trykke dem.

LES MER: Derfor angrer Vebjørn Selbekk tre ting

– Jeg synes ikke det er en veldig god idé at et stort antall aviser gjør dette, sier Agøy til NTB.

Hun har stor forståelse og respekt for at Charlie Hebdo selv velger å trykke nye tegninger av profeten Muhammed etter terrorangrepet som rammet bladets redaksjon. Men hun er skeptisk til om andre medier i Norge og andre land bør gjøre det samme.

– Forsvaret av ytringsfriheten kan skje på andre måter, sier Agøy.

LES MER: Støre erkjenner at Selbekk ble stående alene

– Kan oppleves som provokasjon

Generalsekretæren understreker at Frankrike må holde fast ved ytringsfriheten som ofrene for angrepet mistet sine liv for. Av den grunn mener hun det er naturlig at Charlie Hebdo trykker karikaturer i sin første utgave etter terroraksjonen.

Samtidig tviler hun på at det er klokt av andre medier å iverksette en «massetrykking» av tegningene.

– Det kan oppleves som en unødvendig provokasjon, sier generalsekretæren i Mellomkirkelig råd, et av organene i Den norske kirke.

LES MER: Charlie og ytringsfriheten

Ifølge Agøy må karikaturer alltid forstås i lys av konteksten de publiseres i. Hun peker på at en del europeiske muslimer føler de er i en sårbar situasjon og at Muhammed-karikaturer kan oppleves som et angrep på deres personlige tro.

– Religioner og religiøse autoriteter må tåle skarpt kritikk, men enkeltmenneskers tro må omtales med respekt, mener Agøy.

LES MER: Vil ikke tvinges til selvsensur

Føler seg mobbet

I likhet med Agøy mener generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge at motivet bak beslutningen om å trykke provoserende karikaturer er av stor betydning.

– Man bør ta hensyn til at mange mennesker føler seg mobbet, trakassert og hånet. Så er det et redaksjonelt ansvar å avgjøre om man vil publisere slike tegninger eller ikke, sa Afsar nylig i et intervju med Dagbladet.

Følg oss på Facebook og Twitter

Han har ikke inntrykk av at muslimer generelt har noe ønske om å begrense ytringsfriheten, men mener friheten også medfører et ytringsansvar.

– I ytringsfrihetens navn må muslimene også få uttrykke at de ikke er enige i publiseringen av karikaturtegninger av profeten. For er det ikke nettopp det ytringsfriheten handler om?

LES MER: – Satiren finner alltid nye veier

Også pater Haavar Simon Nilsen i Den katolske kirke er kritisk til Charlie Hebdos karikaturer. Satirebladet har mange ganger harselert med kristendommen, og det er blitt saksøkt av Den katolske kirke gjentatte ganger.

– Vi kan ikke tåle all karikatur. Og når den rammer en religion og blir blasfemisk i sitt uttrykk, har vi brutt en tålegrense som vi skal holde oss innenfor, sa Nilsen til TV 2 i helgen.

LES MER: Mener blasfemilovene må bort

– Må vise støtte

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund mener på sin side at det er nødvendig å stå opp og vise støtte til Charlie Hebdo etter terrorangrepet hvor ti av bladets ansatte ble drept.

– Vi kan ikke gjøre noe annet nå, sier han til NTB.

LES MER: Nå er trykkefriheten for alle

Mer generelt mener imidlertid også Kohn at det finnes karikaturer og satire som det er uklokt å publisere – selv om publiseringen ikke er ulovlig. Som et ekstremt eksempel på problematiske karikaturer nevner han nazistenes tegninger av jøder i Tyskland på 1930-tallet.

I etterkant av terrorangrepet mot Charlie Hebdo har en rekke norske medier publisert tegninger fra bladet. Den siste utgaven av magasinet er ventet å bli solgt i et begrenset antall i Norge torsdag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter