Nyheter

Rekordutsending av asylbarn

Til nå i år er 75 lengeværende asylbarn sendt ut av Norge. 32 av disse i løpet av september. ­
– Nytt regelverk haster, sier Venstres justispolitiske talskvinne.

– Regjeringen kjører en knallhard returpolitikk, sier Mari Seilskjær, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

Seilskjær opplyser at mange nå reagerer på at regjeringen innfører nye regler som skal senke terskelen for opphold, samtidig som rekordmange barn som tilhører den aktuelle gruppen sendes ut. Noas mener mange av barna som nå sendes ut kan kvalifisere for opphold etter de nye reglene som er på vei.

For et par uker siden meldte Klassekampen at 484 asylbarn er sendt i retur så langt i år, noe som er 162 flere enn på samme tid i fjor.

LES OGSÅ: Erna reddet sentrum fra asylbarn-skvisen

Roet ned

Da disse tallene ble kjent i forkant av trontaledebatten, uttalte justisminister Anders Anundsen (Frp) at det ikke er gitt noen politiske føringer om at lengeværende barn skal prioriteres for uttransportering. Han sa også at det eventuelt ville være uakseptabel opptreden med tanke på samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Disse uttalelsene roet ned KrF og Venstre.

Nå viser nye tall fra politiet at det i september i år ble sendt ut 106 barn og deres familier. Det er dobbelt så mange sammenlignet med andre måneder. I tråd med dette har også utsendelsen av lengeværende barn økt kraftig. Tallene fra politiet viser at av de 75 lengeværende barna som har blitt sendt ut i 2014, ble hele 32 sendt ut i september.

– Det er provoserende når statsråden sier dette og i praksis gjør noe annet. Dette er veldig tilslørende språkbruk, og en uredelig handlingsmåte, sier Seilskjær i Noas.

Hun skulle ønske statsråden ville si rett ut hva de holder på med – og tror at han da ville møtt større politiske motstand.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Haster med regelverk

Regjeringen jobber for tiden med å få på plass et nytt regelverk for lengeværende asylsøkere som skal ta større hensyn til barnas beste.
 Barn som har oppholdt seg i Norge i fire og et halvt år, med minst ett års skolegang, regnes som lengeværende. Ifølge Noas gjelder dette rundt 400 barn.

Iselin Nybø, justispolitisk talskvinne i Venstre, sa i etterkant av trontaledebatten at hun var tilfreds med ministerens uttalelse. Nå blir hun overrasket over utsendelsestallene, og mener det haster å få på plass det nye regelverket.

– Er du fortsatt tilfreds med justisministerens uttalelser?

– Jeg er fornøyd med at de ikke har prioritert de lengeværende barna, med nå sendes det jo ut flere enn det som er gjort tidligere. Derfor må vi få på plass et nytt regelverk så fort som mulig, for vi kan ikke sende ut unger på det regelverket som er nå, sier Nybø.

– Har regjeringen det travelt med å sende ut så mange som mulig av disse før de nye reglene trer i kraft?

– Ja, de har jo økt antallet utsendelser. Men målet er jo at vi ikke skal ha lengeværende barn. Enten må barn få bli, eller så må de bli sendt ut raskt slik at de ikke rekker å slå rot før de sendes ut, sier hun.

LES OGSÅ: Mange asylbarn faller utenom amnestiet

Prioriterer barnefamilier

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Jøran Kallmyr, mener praksisen med utsendelser nå er myket opp sammenlignet med den forrige regjeringen.

– Vi prioriterer ikke å sende ut lengeværende barn, slik de rødgrønne gjorde. Men vi har prioritet på å sende ut barne­familier generelt. Og da faller de lengeværende inn i denne kategorien, sier Kallmyr.

Han forteller at antallet utsendinger har økt med 45 prosent sammenlignet med i fjor, og at det nå jobbes på spreng for å få den nye forskriften klar. 1 juli i år trådte den såkalte engangsløsningen for asylbarna i kraft, som skulle gi varig opphold til flere av de lengeværende barna.

– Det er veldig rart om noen av de som har blitt sendt ut etter 1. juli skulle vært inkludert i denne løsningen, sier Kallmyr.

Det er tidligere antydet at regelverket skal være klart i månedsskiftet oktober/november, men Justisdepartementet vil nå ikke anslå noe tidspunkt for når det vil være klart.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter