Nyheter

Regjeringen støtter ikke forslag fra KrF

– Vi har ikke bevilget ekstra penger for å utvide aldersgruppen for subsidiert langtidsprevensjon, sier Frps Kari Kjønaas Kjos.

Fredag forrige uke omtalte Vårt Land en ny rapport, som viser at nesten fire av ti kvinner som søker abort har brukt prevensjon.

– Det var akkurat denne problemstillingen vi ønsket å imøtegå i vår da vi foreslo gratis langtidsprevensjon til de mellom 20 og 24 år. I dag er denne prevensjonen subsidiert fram til fylte 20 år, men vi ønsker altså å utvide dette. En p-stav varer i mange år. En p-pille er lett å glemme, sa Olaug Bollestad, stortingsrepresentant for KrF.

LES OGSÅ: Ynskjer gratis langtidsprevensjon

– Vil ikke utvide

Også Senterpartiets Kjersti Toppe åpnet for å se på ordninger for langtidsprevensjon. Hun uttalte at hun var mot gratis prevensjon, men åpnet for å gjøre langtidsprevensjon billigere.

Det kan de to stortingsrepresentantene trolig se langt etter, for de får ingen støtte fra regjeringen. I alle fall ikke på nåværende tidspunkt.

– Vi har ikke bevilget ekstra penger for å utvide aldersgruppen for subsidiert langtidsprevensjon, skriver Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, i en e-post til Vårt Land.

Utvidet utskrivningsrett

Kjønaas Kjos peker på at regjeringen er i gang med tiltak for å få ned aborttallene. Regjeringen har tatt til orde for at alle helsesøstre skal skrive ut prevensjon til alle kvinner uavhengig av alder. Forslaget er sendt ut på høring.

LES OGSÅ: Høie vil gi mer makt til helsesøstrene

Per dags dato kan helsesøstre og jordmødre skrive ut enkelte typer prevensjon til jenter fra 16 til og med 19 år.

Jordmorforeningen har ønsket en utvidelse av ordningen i 10 år, og også helsesøstrene har ivret for det samme.

– Vi har siden 2003 hatt rett til å skrive ut korttidsvirkende prevensjon som p-piller for jenter mellom 16 og 19 år. På skolene kommer vi i kontakt med mange unge, og ordningen har vært vellykket: Aborttallene har sunket, sa Kristin Sofie Waldum, leder i Landsgruppen av helsesøstre, tidligere i høst.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må informere godt

Ifølge Kjønaas Kjos har Regjeringen også varslet at den skal sette i gang et arbeid for å få på plass en samlet strategi for seksuell helse. Strategien skal etter planen foreligge i 2016.

– Når kvinner blir gravide til tross for at de bruker prevensjon, så kan dette skyldes brukerfeil. Det er derfor viktig at helsepersonell som skriver ut prevensjon, for eksempel p-piller, informerer godt om hvordan de skal tas, hva man gjør hvis man glemmer en pille og sikrer at informasjonen er forstått, skriver Kjønaas Kjos.

LES OGSÅ: Søker abort fordi prevensjonen svikter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter