Nyheter

Regjeringen pålegger helsepersonell pliktavhold før vakt

Fra og med i dag får Helsevesenet adgang til å rusteste ansatte som mistenkes for å stille ruset på jobb. Om nødvendig kan politiet tilkalles.

I forskriften som vedtas sammen med en lovendring i statsråd i dag, innføres det også forbud mot å innta rusmidler de siste åtte timene før man starter på jobb. Endringene er i tråd med regler som lenge har vært vanlige innen transport og samferdsel. Verken togførere eller yrkessjåfører har lov til å drikke de siste åtte timene før vakt.

Regjeringens vedtak kommer etter at en stor andel saker de siste årene der helsepersonell er blitt kjent skyldige i å ha vært ruspåvirket på jobb. De siste årene har rundt hundre helseansatte mistet autorisasjonen, og rundt 60 av disse sakene har skyldtes rus, både alkohol-, narkotika- og pilleskapt.

Pasientsikkerhet. Til nå har imidlertid helsevesenet bare hatt anledning til å rusteste ved mistanke om rusmiddelbruk i selve arbeidstiden. Helsearbeidere som har framstått ruset ved oppmøte på jobb, har hatt anledning til å nekte test.

– Dette har vært et unaturlig skille, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet. Det er hans departement som står bak lovendringen.

Kåss setter innstrammingen i sammenheng med en større gjennomgang av den generelle pasientsikkerheten, som regjeringen er i ferd med å foreta.

– Vi ser at det skjer en god del feil i helsevesenet. En stor kartlegging har for eksempel avdekket at 4.700 dør som følge av ulike pasientskader. Vi ser derfor på alle muligheter for å øke sikkerheten, sier Kåss.

– Pårørende kan varsle. At det de ti siste årene har vært flere avsløringer av helsepersonells rusmisbruk fører han tilbake til en blanding av flere faktorer, både en generell økning i rusbruken i samfunnet, at kontrollregimet er blitt bedre og ikke minst at den totale aktiviteten i helsevesenet har økt.

– Dessuten har rusmisbruk vært et tabuområde, og mange har sikkert vegret seg for å si fra, påpeker Kåss.

– Hvem skal ta initiativ til testing på en arbeidsplass ved mistanke om rus?

– Her kommer en annen fersk lovendring inn i bildet: Kravet til kvalitetssikring på den enkelte helseinstitusjon. Vi har også innført nytt meldesystem som skal gi åpenhet om feil som skjer. Samtidig er det viktig at pasienter, pårørende og kolleger tør å si fra.

Signaleffekt. – Har det ikke også med holdninger i helsevesenet, at man griper fatt i saker der det er mistanke om rus?

– Jo, i så måte har dagens lovendring en todelt effekt. Det gir en bedre mulighet for kontroll, og sender et signal til helsetjenesten om at rus og medisinsk behandling ikke hører sammen, sier statssekretær Robin Kåss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter