Nyheter

Raushet blant de rikeste

Høyre har tredoblet gaveinntektene fra privatpersoner, og flere av de rikeste blar opp.

Generalsekretær Lars Arne Ryssdal jubler av to årsaker: Mange privatpersoner gav for å sikre regjeringsskifte, og mange er blitt med på en fast givertjeneste for Høyre.

– Fram mot valget i fjor klarte vi å mobilisere givere, og vi har klart å bygge opp en gruppe av partnere. Det er Høyre-medlemmer som utover kontingenten betaler fra 100 til 300 kroner fast hver måned.

Ryssdal sier at gruppen med faste givere ligger på rundt 3.000 personer. Han mener Høyre lyktes godt på gavefronten ved å vise til at de rødgrønne fikk store gaver fra LO og Bondelaget.

I 2012 fikk Høyre knapt 9 millioner kroner fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter. I fjor endte inntektene på vel 26 millioner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Går man tilbake til valgåret 2009, er utviklingen tydelig. For fire år siden lå gaveinntektene fra privatpersoner opp mot 1 million. I fjor endte de på rundt 13 millioner kroner.

Ap støttes av LO

Mye stod på spill for ett år siden: Skulle Jens Stoltenberg og de rødgrønne vinne et tredje stortingsvalg på rad, eller skulle Erna Solberg med venner vinne makten?

Mange grep dypt i lommeboken for å sikre ett bestemt utfall. Partienes inntekter endte på hele 622 millioner kroner i valgåret 2013 – noe som er 74 millioner kroner mer enn i 2012.

Veksten er sterkest i en spesiell gruppe: Frivillige gaver økte fra 29 millioner i 2012 til 76 millioner kroner i 2013. 47 millioner kom fra bedrifter og organisasjoner mens 29 millioner kom fra privatpersoner.

SSB tallene viser at mens Høyre fikk store gaver fra privatpersoner, klarte Arbeiderpartiet i svært liten grad å friste den samme gruppen til å gi. Ap økte inntektene fra året før og endte på vel 20 millioner, men pengene kommer nesten utelukkende fra LO-systemet, forteller SSB. Situasjonen var den samme i valgåret 2009.

Avviser koblinger

Før fjorårets valg ble det kjent at flere av Norges rikeste var rause med Høyre. 18 av partiets bidragsytere var milliardærer, fortalte VG. Blant dem var investorene Stein Erik Hagen og Jens Ulltveit-Moe. Begge har gitt én million kroner til Høyre. Samtidig har de gitt Erna Solberg klare råd – og ønsker – om skattetrykket i Norge.

– Kan «rike onkler» kjøpe seg innflytelse over politikken?

– Svaret er nei. Slikt driver vi ikke med i Norge. Derfor har Høyre sagt nei til givere som kobler gaver opp mot utfall på enkeltsaker, sier generalsekretær Ryssdal i Høyre.

Minst offentlig støtte

SSB-tallene viser at ett parti står i særstilling når inntektene blir delt på kilder: Fremskrittspartiet får absolutt mest offentlig støtte. I fjor endte denne støtten på 85 prosent. Ap følger med vel 70 prosent, mens Venstre nesten passerer 70 prosent.

Miljøpartiet DeGrønne er eneste parti som mottar mindre enn 50 prosent av inntektene fra offentlige støtteposter: Derfra får de nesten 30 prosent. Inntekter fra egen virksomhet gir mest penger i partikassen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter