Nyheter

Psykologer vil ikke til norske utkanter

Finnmark ligger på selvmordstoppen og har flest tvangsinnleggelser per innbygger.

Hvert år er det nesten dobbelt så mange selvmord i Finnmark som landsgjennomsnittet. Men tilgangen på psykolog i landets nordligste fylke er svært begrenset. De 72.000 innbyggerne deler på 37 psykologer. Finnmark har dermed halvparten så god psykologdekning som resten av landet og en firedel av Oslo. Det viser tall fra Norsk Psykologforening.

– Hvis man må kjøre femti mil for å gå til psykolog, er ikke akkurat det noe man gjør en gang i uka, sier Christel Sundsfjord, en av de to psykologene som er ansatt i kommunehelsetjenesten i Finnmark.

Vil ikke ut av byen. På Navs hjemmesider er det åtte stillingsannonser for psykologer til Finnmark. Men det er ikke lett å få søkere. Vårt Land skrev i går om det utilstrekkelige psykologtilbudet ved landets rusinstitusjoner. En av forklaringene er geografi, ifølge fagsjef i Psykologforeningen Anders Skuterud.

– En del av rusinstitusjonene ligger langt ute på landet. Psykologer er som andre akademikere, får de jobb i byen, tar de den først, sier Skuterud.

– Velkommen til Finnmark. Dette merkes i landets nordligste fylke, bekrefter Inger Lise Balandin, klinikksjef ved klinikk for psykisk helsevern og rus i Helse Finnmark.

– Vi ser at de som er nyutdanna, ofte etablerer seg i større byer. Mitt budskap til de som sliter med å få jobb andre steder, er at de er hjertelig velkommen til Finnmark, sier Balandin.

Kun 2 av 19 kommuner i fylket har psykolog i kommunehelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten tilbyr psykologhjelp i seks kommuner. Den lave dekningen kan ha alvorlige konsekvenser.

– Noe som gjelder for alle psykiske vansker, er at hvis man kan komme inn på et tidlig tidspunkt kan man hjelpe folk før problemene blir uoverstigelige, sier Christel Sundsfjord.

– I dag er førstelinjetilbudet i Finnmark veldig sårbart. Hvis for eksempel helsesøster er sykemeldt, er det ingen andre som erstatter, sier Sundsfjord.

For å bli sendt til psykolog i spesialisthelsetjenesten må pasienten først bli vurdert av fastlegen og så sendt videre. Et lavterskeltilbud i kommunen gjør at man selv kan ta direkte kontakt med psykolog.

I tillegg til å toppe selvmordsstatistikkene, har Finnmark, sammen med Troms, flest tvangsinnleggelser i psykiatrien.

Trenger psykologer i kommunene. En av de viktigste sakene som Norsk Psykologforening jobber med er å få flere psykologer inn i kommunehelsetjenesten, og på den måten sikre et godt tilbud over hele landet.

I dag er det til sammen omtrent 200 psykologer ansatt i kommunehelstjenesten rundt om i Norge. Til sammenligning er det 4.600 leger og 4.200 fysioterapeuter.

– Vi synes det er altfor dårlig. Med tanke på det omfanget vi har av psykiske problemer, har vi som mål at det burde være 2.000 psykologer i kommunehelsetjenesten, sier Anette Clausen, spesialrådgiver i psykologforeningen.

Psykiske lidelser er i dag den vanligste diagnosen blant nordmenn. Dette omfatter problemer som angst, depresjoner, livskriser og psykoser. Av de som får diagnose av fastlegen, har 12 prosent psykiske lidelser, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Psykologforeningen tar til orde for å lovfeste at psykologer skal være en del av kommunehelsetjenesten.

I sentrale strøk blir mangelen på psykologer i kommunehelsetjenesten, til en viss grad demmet opp for av privatpraktiserende psykologer. Men på grunn av det spede klientgrunnlaget, sliter distriktene med å tiltrekke seg privatpraktiserende. I Finnmark er det én.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter