Nyheter

Provoserer 
med mer
 taxfree-vin

Tobakk kan byttes inn i vin. Actis reagerer på at folkehelsespolitikken blir overlatt til Finansdepartementet.

Fra 1. juli skal alle som handler taxfree få anledning til å fylle mer billig vin – eller øl – i handleposene. For: Den avgiftsfrie kvoten på 200 sigaretter kan byttes inn i alkohol.

– En gladmelding, sa finansminister Siv Jensen, da hun presenterte denne biten av regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

– Det vil føre til at nordmenn drikker mer, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, hovedorganisasjonen på rusfeltet.

Opposisjonen varsler alt nå kamp for å stoppe utvidet vinkvote, et forslag som kommer året etter at Frp endret partiprogrammet:

Frp ville gjøre EUs taxfree-kvote til norsk politikk. I dag kan EU-borgere ta med seg 110 liter øl, 90 liter vin, 10 liter sprit og 20 liter sterkvin uten å betale toll. Nå får velgere en forsmak på Frps løfte:

– Ordningen skal gjelde både i taxfree-butikker på ferger, ved flyplasser og ved grensehandel, forklarer Siv Jensen (Frp).

Dermed kan de reisende innføre opptil 1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl – eller 4,5 liter vin om man samler alt i ett vareslag.

LES OGSÅ: Ingen statlige orgelmillioner til Nidarosdomen

Meny i retur. Actis – rusfeltets samarbeidsorgan – sier nei takk til de blåblås servering. Organisasjonen sender den nye taxfree-menyen i retur til Finansdepartementet, og ber Solberg-regjeringen tenke mer helhetlig.

– De skal ha ros for å satse mer på rusbehandling i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Regjeringen vil blant annet innføre fritt behandlingsvalg innenfor rus i løpet av 2015. Målet er å redusere ventetider og øke pasientenes valgfrihet.

– Men når regjeringen samtidig legger opp til at nordmenn skal få kjøpe billigere alkohol, henger ikke politikken sammen. Bytteforslaget vil bare føre til at nordmenn drikker mer, sier Gerhardsen, og legger til:

– Vi kan ikke ha det slik at folkehelsepolitikken blir satt bort til Finansdepartementet.

LES OGSÅ: Ber Høie droppe åpent jule-pol

Annen politikk. På Stortinget lover sentrumspartiene kamp om «Siv-kvoten».

– Å velge taxfree i stedet for innsats mot barnefattigdom er ikke KrFs prioritet, sier KrFs finanstalsmann Hans Olav Syversen.

– Vil du stoppe Siv-kvoten?

– Vi vil ha våre prioriteringer i havn – og få justert annen politikk. Taxfree-forslaget er nok av de ting som må justeres under samtalene som kommer.

Venstres finanstalsmann og nestleder Terje Breivik sier at partiet etter en rask gjennomlesning ikke har dannet seg noen posisjon overfor forslaget.

Ren synsing. Det gamle sentrumspartiet Sp betegner innveksling av sigarettkvote i vin som «et helt vanvittig forslag».

– Det koster 100 millioner i tapte offentlige inntekter – altså subsidierer regjeringen et økt alkoholforbruk med tilsvarende sum, sier helsetalskvinne ­Kjersti Toppe.

– Men har ikke regjeringen rett i at forslaget vil redusere tobakkskadene?

– En slik konklusjon er ren synsing. Fra før er det stadig færre som røyker og altså færre som ville brukt taxfree-ordningen for tobakk. Samtidig er det stadig flere som drikker mer. Derfor er det en gavepakke til dem, mener hun.

Sp-talskvinnen mener KrF har en plikt ved forhandlingsbordet:

– Nå bør de ta ansvar for norsk politikk og bruke muskler. Jeg kan ikke begripe at de kan gå med på dette forslaget.

Selv om Solberg-regjeringen bare trenger støtte fra ett av sentrumspartiene, kommer de til å holde sammen i budsjettforhandlingene. Slik blir Siv-kvoten kamptema uansett.

Helse-Høie forsvarer. Helseminister Bent Høie (H) forsvarer byttehandelen og mener den totalt vil gi helsemessig gevinst.

– Forhåpentligvis vil ordningen redusere tobakkssalget. Nettopp det er en stor, helsepolitisk gevinst, sier helseministeren.

– Men har departementet ditt vurdert de helsepolitiske farene ved større vinkvoter spesielt?

– Jeg tror ikke dette vil føre til et vesentlig høyere alkoholforbruk, men klart redusere forbruket av tobakk, svarer Høie.

I Blå Kors blir også Siv-kvoten tømt ut, og Høie får svar på tiltale:

– Regjeringen har økt bevilgningen til rusbehandling, og gitt gode signaler videre. Men det henger ikke på greip når man legger opp til en politikk som vil føre til at flere vil få alkoholproblemer, sier generalsekretær Jan Elverum.

– En av ti nordmenn har et problematisk alkoholforbruk allerede i dag. Vi er bekymret for at det nå ser ut som om finansministeren styrer folkehelsearbeidet, og ikke helseministeren, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter