Nyheter

Prøver å minske skattelekkasje

Scheel-utvalget lokker med lavere skatt. Men innrømmer at det ikke er nok for å hindre flernasjonale selskaper som betaler nær null i skatt.

De siste årene har det vært demonstrasjoner i flere land mot at store, flernasjonale selskaper som Starbucks, Apple, Google og Microsoft samlet betaler bare noen få prosent i skatt, og ingen skatt i mange land der de selger produktene sine. Dette problemet understreker Scheel-utvalget og foreslår noen tiltak mot.

– Flernasjonale selskaper utnytter forskjeller i skattereglene mellom land, og derfor kommer de seg unna samlet, sa utvalgsleder Hans Henrik Scheel da han i går overrakte rapporten til finansminister Siv Jensen (Frp).

Mangler effektive løsninger

Men det utvalget foreslår er ikke nok, mener Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder for organisasjonen Tax Justice Network.

– Rapporten legger for lite vekt på å få vite hva som foregår i selskaper og kontrollere at selskapene gjør det de sier. Da står man i fare for ikke å ha noe grunnlag å kreve skatt av, og da har det ikke så mye å si at skattesatsen reduseres til 20 prosent, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Skattekampen avgjør alt

Guttorm Schjelderup er medlem av utvalget og leder for Norsk senter for skatteforskning. Han mener det er vanskelig å si hvordan utvalgets forslag vil påvirke flernasjonale selskaper. Utvalget foreslår å kutte selskapsskatten fra 27 til 20 prosent for å gjøre det mindre lønnsomt å flytte overskudd og dermed gjøre ulempen mindre for selskaper som skatter til Norge. Utvalget foreslår også å gjøre det mindre effektivt å bruke gjeld til å unngå skatt.

– Jeg vil si at vi har prøvd aktivt så langt vi kunne å stoppe overskuddsflytting. Det har vært et av premissene for utvalget. Men det er klart at vi klarer ikke å fjerne helt og holdent problematikken med internprising. Det gir grunn til bekymring, men er noe som utvalget ikke har sett noen raske løsninger på, sier Schjelderup.

Internprising går ut på at når selskaper har datterselskaper i andre land som kjøper varer og tjenester av hverandre, vil prisene som settes kunne styre overskuddet til land med liten eller ingen skatt. Selskapene skal sette prisene på samme nivå som markedspris, men dette er vanskelig for skattemyndighetene å kontrollere.

Problemet vokser

Schjelderup ledet Kapitalfluktutvalget som la fram sin rapport i 2009, og som påpekte at ulovlige pengestrømmer gjennom skatteparadiser undergraver utvikling i fattige land. Pengerstrømmer som blir gjemt bort fra skattlegging i fattige land tilsvarer rundt ti ganger bistanden som gis til fattige land.

LES OGSÅ: Antall dollarmilliardærer doblet siden finanskrisen

Schjelderup mener noe av det som har skjedd den senere tid er at det nå ikke lenger er mange som påstår at overskuddsflytting ikke er et problem.

– Den tid er forbi. Men vi har kommet inn i en ny tidsalder hvor vi ser at det ikke bare er selskaper som driver med dette, men at det også finnes hemmelige avtaler mellom land som tyder på at problemet er mer omfattende enn man kanskje har sett for seg tidligere.

Tidligere i høst publiserte det internasjonale journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists over 500 skatteavtaler som revisjonsselskapet Pwc har forhandlet fram på vegne av 350 flernasjonale selskaper for å få skatterabatt i Luxembourg. Et av selskapene er norske Dnb der staten eier 34 prosent.

Kreve opplysninger

Jacobsen i Tax Justice Network mener at Norge bør gjør noe med forskriften som krever at selskaper rapporterer sine tall land for land. I dag gjelder den bare for gruveselskaper, olje, gass og kull. Tax Justice Network mener at den må utvides til å gjelde alle selskaper, og at den må kreve at selskapene opplyser tall for datterselskaper i skatteparadiser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utvalget nevner også land-for-landrapportering som et tiltak.

– Vi mener at det er ett av mange viktige ledd i arbeidet for å få til riktig ligning av selskaper, sier Schjelderup.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter