Religion

Professor stilte spørsmål ved teltmakermisjon

Hvordan kan den norske stat forsvare støtte til organisasjoner som driver kristen misjon på fritiden i land hvor det er forbudt? spurte religionsprofessor Anne Stensvold.

Såkalt teltmakermisjon ble tema på folkemøte om misjon og bistand i Stavanger onsdag kveld. Det var professoren fra Universitetet i Oslo som reiste spørsmålet.

– Hvordan forholder staten seg til skillet mellom misjon og bistand når de bruker trosorganisasjoner i sin tjeneste? spurte Stensvold og problematiserte teltmakermisjon. Der utøver kristent fagpersonell sitt yrke i land hvor misjon er forbudt, men de evangeliserer på fritiden.

– Hvordan skal den norske stat forsvare innen rammen av internasjonale avtaler å støtte organisasjoner som er motivert av en misjonstanke å gi støtte til diakonalt arbeid i slike stater? spurte hun.

LES OGSÅ: Solheim: Misjonen må åpne opp for homofile

Ikke universalsvar. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) svarte at han ikke har et helt klart svar på det.

– I utgangspunktet mener jeg at man må holde lovene i land hvor vi driver bistand. Men det finnes unntak. I land som vi anser som brutale diktaturer støtter vi ulik form for arbeid som ikke er i tråd med landets styre. Jeg tror ikke det er lett å finne et universalsvar, men man må gjøre en sak-til-sak-vurdering.

LES OGSÅ: Klima vinner i bistandsbudsjettet

– Kamuflasje. – Stater som forbyr misjon bryter med menneskerettighetene, sa tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule.

– Når noen stater har forbud mot misjon, blir det delikate utfordringer for norske myndigheter. Hvis man klarer å ha et klart skille mellom diakoni og misjon, og norsk misjon bidrar kun til bistand, er det ikke støtte til misjon, sa han, men problematiserte likevel virksomheten.

– Sånn sett har man kamuflert at man støtter misjonsorganisasjoner. Da er kamuflasjen problemet. Man kan ikke opptre under falsk flagg hvis det ikke er et særlig brutalt regime.

– Statskirken er verre. Prost Kjetil Aano, tidligere generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, tok et annet perspektiv.

– Det er et større problem for den norske stat at den holder seg med egen statskirke enn at den finansierer gode bistandsprosjekter for 150 millioner kroner årlig.

LES OGSÅ: Sju av ti Frp-velgere positive til bistand

Ikke nøytral. Da deltagerne på folkemøtet fikk kommentere debatten, tok Kåre Aano mikrofonen.

– Hvis Gule reiser ut og skal hjelpe bønder, er det klart at han reiser ut også med sin tro. Hvis han blir spurt, vil han svare at han er humanetiker. Det går ikke an å si at man reiser ut som nøytrale mennesker, sa han.

Folkemøtet i Stavanger onsdag kveld var det første av i alt fire møter om religion og utvikling, som er initiert og finansiert av Utenriksdepartementet. Oslosenteret for fred og menneskerettigheter leder prosjektet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion