Klima

Professor omfavner biskopens oljekritikk

Professor og ateist mener det er noe galt når folk flest føler seg som millionærer. Trond Nordby liker kirkens miljøutspill.

Stavanger-biskop Erling Pettersen måtte i gårsdagens utgave av Vårt Land tåle tyn fra oljenæring så vel som politikere etter at han i nyttårstalen gikk ut og mot bispedømmets velstandsvekst fra det sorte gullet.

– Hele vår velstand er forankret i denne industrien. Jeg mener vi befinner oss i en region der pengene styrer mer og mer av mentaliteten. Vi må begynne å snakke om klima og rettferdighet, sa biskopen til Stavanger Aftenblad.

Nå får Pettersen støtte fra uventet hold. Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), Trond Nordby, nærmest jubler over biskopens budskap.

– Jeg er hjertens enig med Pettersen. Jeg synes det er flott at kirkelige ledere tar opp ting som dette, sier professoren som selv er ateist.

Skvetter av lønna. En rekke bispedømmer har nå ansatte som jobber med miljø, forbruk og rettferdighet. Ifølge Nordby er det ikke direkte feilprioritert.

– I et samfunn hvor nesten 90 prosent av befolkningen er medlemmer av statskirken er det flott at kirken engasjerer seg i samfunnsspørsmål. Den katolske kirke jobber jo til stadighet for de fattige, mens jeg er trett av at hele Norges befolkning skal gå rundt å føle seg som millionærer. Det er viktig å sette søkelys på rikdommen vår, som er så stor at den nesten er pervers. Jeg skvetter jo selv når jeg merker hvor mye jeg har gått opp i reallønn, sier Nordby.

Han mener det nå er på tide at folk flest tenker over hvor godt de har det.

Betimelig. – Vi har en levestandard som ikke ligner grisen. Jeg må stadig vekk summe meg og merker at den livsstilen jeg har nå ikke er av det gode. Og virksomheten som har gjort oss så rike er forurensende, som for eksempel oljesandvirksomheten til Statoil i Canada. Da synes jeg det er betimelig at kirken våkner og stiller spørsmål ved om man ikke bør besinne seg, slår Nordby fast.

Les mer i Vårt Lands papirutgave

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima