Nyheter

Professor: Kristne kan lære av buddhismen

Mener forenklet verdensbilde ligger bak kritikken av Mette-Marits indiske meditasjonsreise.

Kronprinsessen er på reise i Nord-India med meditasjonsguruen Sharon «Myoshin Kelly, ifølge Se og Hør. Det har satt sinnene i kok blant kristne.

«Religionsblanding» sa Misjonssambandets talsmann Espen Ottosen til Dagbladet, mens tidligere KrF-representant Anita Apelthun Sæle i samme avis beskrev reisen som «meget forfeilet».

SE OGSÅ: Espen Ottosen på verdidebatt: – Jeg er kritisk. Les og diskuter med ham.

Kritisk. – Mange kristne lar seg inspirere av buddhismen, det betyr jo ikke at de blir buddhister av den grunn. Men selvsagt er det en åndelig øvelse å søke visdom, sier Notto R. Thelle, seniorprofessor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Han legger til at han ikke kjenner detaljene rundt Mette Marits besøk, men ser ingenting i veien med at kristne praktiserer meditasjon.

Kanadiske Kelly som Kronprinsessen reiser med, er tilknyttet Insight Meditation Center, et lærested for vipassana-meditasjon i Massachussets i USA. Vipassana-meditasjon betyr innsiktsmeditasjon og har sitt utgangspunkt i buddhismen.

– Visdom og innsikt er målet med meditasjonen, og dette er grunnleggende felles menneskelige verdier. Jesus underviste jo også i visdom, sier Thelle.

– Medieutspillet fra Misjonssambandet forenkler dette til en enten eller-sak ved å antyde at hvis man er kristen må man holde seg unna buddhistisk meditasjon. Det er et uakseptabelt og et forenklet verdensbilde etter min mening.

Teologen mener kristne kan lære av buddhismens innsikt i praktiske øvelser for å søke innover ved hjelp av pusteteknikker.

SE OGSÅ: – Hvem skal dømme om takhøyden i Guds rom? Les Ragnhild Elise Anmarkrud på verdidebatt, og diskuter saken.

Sekulær meditasjon. Egil Lothe, forstander i Buddhistsamfunnet, påpeker at man ikke trenger være buddhist for å praktisere vipassana-meditasjon.

– Det er snakk om en av hovedformene for meditasjon i buddhismen, men i moderne tid har vipassana utviklet seg i en mer sekulær retning, for eksempel ved Insight Meditation Center hvor Mette Marits guru underviser. Der har den metafysiske konteksten blitt nedtonet, sier Lothe.

– Vipassana-meditasjon er en åpen tradisjon man kan tilnærme seg fra mange ståsteder og livssyn, litt som yoga er blitt omfavnet av mange. Det er ingenting galt med at den praktiseres med et annet utgangspunkt enn det en buddhist gjerne har, sier Lothe.

Han synes derimot det er bemerkelsesverdig at Mette Marit har valgt Ladakh i Nord-India for å fordype seg i denne type meditasjon.

– I Ladakh er de fleste buddhister i tibetansk tradisjon, mens vipassana har kommet til India fra Burma. De kunne like gjerne dratt til USA, mener forstanderen.

Økende popularitet. Yoga- og meditasjonslærer Connie Norup driver Energiverkstedet i Stavanger og studert sammen med kollegene til Mette Marit sin guru.

– Hva man får ut av meditasjon og hvordan det praktiseres kommer an på både utøveren og læreren, men kort fortalt er det en teknikk for å skape nærvær ved hjelp av pusteteknikker, sier Norup.

Hun mener vipassana-meditasjon er et godt utgangspunkt for å gå dypere i seg selv og at det er en teknikk som praktiseres av stadig flere.

– Meditasjon er blitt veldig populært i Norge, særlig i de store byene, sier Norup.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter