Nyheter

Professor kaller religiøs mote «usmakelig»

Prinsesse Märtha Louise har hevet seg på en trend med sine åndelige smykker. Ekspert på moderne spiritualitet mener religiøse symboler misbrukes av luksusindustrien.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng er best kjent for engleskolen Astarte. Nå har de lansert smykkekolleksjonen «Goddess», sammen med den kjente, norske smykkedesigneren Celine Engelstad og hennes partner Gunnvor Vik. Smykkene er laget med krystaller som i følge reklamen skal ha ulike egenskaper og energier som virker positivt på dem som bærer dem.

BLI MED I DEBATTEN: Er den nye smykketrenden usmakelig?

– Märthas kolleksjon er del av en kultur som ser ut til å være mer opptatt av glamour og kjendiseri enn ekte åndelighet, sier Notto R. Thelle, seniorprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på østens religioner og moderne spiritualitet.

Nå reagerer han på hvordan religiøse symboler brukes. For Goddess-kolleksjonen er ikke alene. I den mest luksuriøse delen av motebildet florerer det i dag av religiøs symbolikk, og det loves hell og lykke til dem som bærer smykkene og klærne.

– Religiøs pynt er trend, konstaterer Liv Ingeborg Lied, professor i religionsvitenskap ved Det teologiske menighetsfakultetet i Oslo.

Tibet og Brasil. Kanskje har du lagt merke til Madonna sitt lange blingkjede med fatima-hånden, som er et muslimsk symbol? Eller kanskje la du merke til det grønne armbåndet som prinsesse Madeleine av Sverige bar da hun giftet seg: Brazilet-armbåndet? Det hevdes å være en 200 år gammel brasiliansk tradisjon som oppfyller ønsker. Brazilet-armbåndene koster en knapp femtilapp. Langt dyrere er Shamballa-armbåndene. Disse bæres av blant annet vår egen kronprinsesse Mette-Marit og danskenes kronprinsesse Mary, i tillegg til Hollowoodstjerner som Gwyneth Paltrow. Shamballa-kolleksjonen er inspirert av tibetanske bønnekranser. Prisen starter på nesten 4.000 Euro, vel 32.000 kroner.

Sjefsdesigner Mads Kornerup sa i fjor til Minmote.no at å bære Shamballa-smykkene ikke handler om å hengi seg til tibetansk buddhisme.

– Alle religioner har elementer vi kan lære noe av, så man må plukke ut det som passer til ens eget liv. Shamballa handler også om å finne seg selv, om å slippe den frykten som hindrer oss i hverdagen, sa han.

Kjendisspiritualitet. Liv Ingeborg Lied sier de religiøse symbolene i motebildet kan gis innhold alt ettersom:

– Dette er pynt som kan være religiøs når du trenger det - eller bare pynt hvis du ikke trenger det. Det kommer bare an på hvem som bruker dem og i hvilken situasjon, sier Lied.

– Hvorfor er dette blitt populært?

– På den ene siden er det estetisk fint. Mye av dette er regelrett kjempepent. Også handler det om et behov for å være helt sikker. Det kan hende at det gir deg hell. I tillegg kommer kjendiseriet. Alt dette bygger opp rundt hverandre. Det er en kjendisspiritualitet som mange synes er vakker, sier Lied.

Helgenkjoler. Notto Thelle reagerer på rammen som de religiøse symbolene puttes inn når de er del av luksusmoten:

– Rammen er mote og design, velpolerte kropper og rikdom, glitter og stash, slik mye av prinsessens engleverden kanskje var, sier Thelle.

Han mener mange av de religiøse symbolene har lite å gjøre med luksuskulturen som kjendisene omgir seg med, og tar de tibetanske bønnekrans-smykkene som eksempel.

– Buddhismen er opptatt av enkelhet, fattigdom og idealer om å gi avkall på ting. Dens symboler befinner seg milevis fra den overflodskulturen som smykkene er del av, sier Thelle.

I årets høstkolleksjon fra motehuset Dolce & Gabbana var det kristen symbolikk som ble brukt. Kjolene var glitrende mosaikk-belagte motiver, inspirert av den bysantinske kunsten i Monreale-katedralen på Sicilia. På kjoler, skjørt og vesker var det ikoner av Kristus, Maria og kristne helgener. I ørene hadde modellene store gullkors.

– Usmakelig, mener Thelle.

– Men kan det ikke være pent?

– Jo. Selvsagt kan det være vakkert om det faller i smak, og ingen kan nekte folk å bruke kristne symboler. Men det er en usmakelig selvmotsigelse å rote buddhistiske og kristne symboler sammen med en luksuskultur som bryter med de idealene som symbolene viser til.

Pressekontakt Carina Scheele Carlsen sier at Astarte-partnerne Märtha Louise og Elisabeth Nordeng ikke vil kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter