Nyheter

Prest utvist fordi han ikke har mastergrad

Norske myndigheter mener Abraham Gebremichael ikke er kvalifisert til å være prest og vil utvise ham fra landet. – En katastrofe for oss, svarer menigheten.

Om åtte dager må presten til Den Etiopisk Ortodokse Kirke i Oslo forlate landet. Avgjørelsen har opprørt menigheten.

– Vi trenger en prest som Fader Abraham. Dette er katastrofalt for menigheten vår, sier menighetens juridiske forstander Hirut Worku.

Presten selv er også urolig.

– Jeg er bekymret for menighetens fremtid. Det blir umulig å praktisere vår tradisjonelle religion etter at jeg reiser, sier han.

Andre tradisjoner. Fader Abraham tok over som prest i Den Etiopisk Ortodokse Kirke i Oslo i 2006, og har siden den gang bodd i Norge med midlertidig oppholdstillatelse som religiøs arbeider.

I 2009 søkte han om permanent oppholdstillatelse som religiøs leder, men ettersom han ikke er utdannet på masternivå, ble søknaden avvist. Utlendingsloven slår nemlig fast at om man skal få oppholdstillatelse som faglært, må man ha utdanning på mastergradsnivå eller tilsvarende. Religiøse ledere inngår i denne ordningen.

– Det er veldig sjelden at prester i vår kirke har formell utdanning, forklarer Worku.

– Våre prester går vanligvis på tradisjonelle, religiøse skoler fra barndommen av, og blir utdannet på den måten. Og det er den type prest vi vil ha, for han kjenner våre tradisjoner og den ortodokse troen godt.

Truer religionsfrihet. På tross av dette har menigheten jobbet i flere år for å få tak i en høyt nok utdannet prest; en oppgave som ifølge Worku har viste seg å være «umulig». Det nærmeste de kom var Fader Abraham, som i tillegg til flere års erfaring som prest i hjemlandet også har en bachelorgrad i teologi. Dette var ikke nok for norske myndigheter, og 28. juli blir han utvist.

Regelverket har blitt sterkt kritisert av Norges Kristne Råd. Den Etiopiske Ortodokse Kirken ble nylig del av Rådet, og Generalsekretær Ørnulf Steen har jobbet tett med saken. Han mener regelverket kan true religionsfriheten.

– Trossamfunn må ha rett til å organisere seg selv og stille de krav de selv vil til sine religiøse ledere. Denne presten er godkjent av sin egen kirke, og kravet som stilles fra norske myndigheter går utover det som kirken selv stiller, forklarer Steen.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har også involvert seg i saken. Allerede i januar 2010 kontaktet de Justisdepartementet for å be dem om å utarbeide nye retningslinjer angående oppholdstillatelse for religiøse ledere.

– Når man stiller krav til mastergradutdannelse for trossamfunn som ikke har tradisjon med formell utdannelse, så fungerer ikke systemet, sier Lars-Petter Helgestad, informasjonskonsulent i STL.

Myndighetene somler. Organisasjonen mener man må se på hva som er kravene for en religiøs leder innenfor det enkelte trossamfunnet, heller enn å ta utgangspunkt i systemet som blir brukt i den norske kirke, hvor masterutdannelse er normen.

– Man må selvsagt kunne dokumentere at søkeren virkelig er en religiøs leder, for dette skal ikke være en snarvei inn i landet. Det blir kanskje litt mer jobb for myndighetene, men om man skal ivareta folks religiøse behov og rett til å leve ut sin tro må man gjøre det på den måten, mener Helgestad.

Justisdepartementet har gitt UDI mandat til å utarbeide nye retningslinjer angående oppholdstillatelse til religiøse ledere i trossamfunn hvor det ikke er vanlig med formell utdannelse. STL ble i utgangspunktet fortalt at dette skulle være klart tidlig i 2011, men det viser seg nå at de ikke vil være klare før på høsten. Da er det for sent for Fader Abraham.

– Under de nye reglene som alle vet kommer, ville denne presten fått opphold. Men fordi utlendingsmyndighetene somler, så har han fått beskjed om å forlate landet, sier Helgestad.

Urettferdig. Worku forteller at hele menigheten mener det er urettferdig og trist at de mister presten sin.

– Uten ham kommer vi ikke til å få den støtten vi trenger, og våre barn kommer ikke til å bli opplært i sin religion.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter