Nyheter

Pressens faglige utvalg uttaler

Klagen gjelder en omfattende artikkelserie i Vårt Land (VL) om den humanitære organisasjonen UFF, U-landshjelp fra Folk til Folk.

UFF mener Vårt Land har opptrådt i strid med en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten. UFF mener avisen har brakt feilaktige opplysninger om påståtte forbindelser mellom UFF i Norge og den såkalte Lærergruppen og Tvind-bevegelsen, hvis lederskap er ettersøkt av dansk politi. Det klages også over manglende mulighet til imøtegåelse av vesentlige påstander, samt bruk av titler uten dekning i stoffet.

HER KAN DU SE FORSIDEN SOM FELTE VÅRT LAND OG KJØPE AVISEN FOR Å LESE HOVEDSAKEN OM UFF

Vårt Land avviser klagen. Avisen viser til Vær Varsom-plakatens første kapittel og særskilt til punktet om at det er pressens oppgave å avdekke kritikkverdige forhold. Avisen mener å ha dokumentert at det er sammenheng mellom Tvind-bevegelsen og UFFs virksomhet i Norge. Videre viser avisen til at kontakten mellom VL og UFF har vært preget av at UFF har vegret seg mot å svare på spørsmål knyttet til dette. VL mener imidlertid at UFF gjennomgående har fått full mulighet til samtidig imøtegåelse av framsatte påstander. Når det gjelder titlene, mener VL å ha grunnlag for disse, inkludert tittelen på inngangsartikkelen, «Skreddersydd for svindel».

Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis understreke at en av pressens sentrale oppgaver er å omtale forhold av stor samfunnsmessig betydning. Utvalget mener derfor Vårt Land har drevet viktig journalistikk ved å sette et kritisk søkelys på UFFs omfattende virksomhet i Norge. UFF har da heller ikke uttrykt noen motstand mot å bli gransket, men tvert imot verdsatt Vårt Lands ambisjon om å oppfylle pressens ansvar for å bringe debatt.

Utvalget forstår UFF slik at organisasjonen mener Vårt Land urettmessig har trukket forbindelseslinjer mellom Tvind-bevegelsen og UFF-virksomheten i Norge, på tross av at det ikke skal eksistere åpne, formelle økonomiske eller juridiske bånd. Derimot mener utvalget det var på sin plass å omtale at sentrale personer tilknyttet UFF har, eller har hatt, roller i Tvind-systemet. Utvalget mener klageren må akseptere avisens fokus på historien om Tvind i tilknytning til omtalen av UFF.

Utvalget registrerer at UFF har opptrådt avvisende når det er blitt stilt spørsmål om forbindelsen til Tvind. Det har vært UFFs valg. Utvalget kan imidlertid vanskelig se at det ikke er gitt adekvat mulighet til samtidig imøtegåelse, slik det kreves i Vær Varsom-plakatens punkt 4.14.

Artikkelserien var innledet med en svært omfattende artikkel, med førstesidetittelen «Skreddersydd for svindel». Etter utvalgets flertalls mening stiller slik tittelbruk et krav til dokumentasjon som Vårt Land ikke har oppfylt. At tittelformuleringen forekommer i en flere år gammel dansk dom, kan ikke være avgjørende. Tittelen, stikktitler og henvisningstekst må forstås som at UFF i Norge bevisst har tilrettelagt for en organisasjon som kan utføre svindel. Det vises til Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det blant annet heter: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.»

På dette punkt mener utvalgets flertall at Vårt Land har brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 24. mai 2011

Hilde Haugsgjerd, Marit Rein, Øyvind Brigg, Camilla Serck-Hanssen, Henrik Syse, Georg Apenes

Utvalgets mindretall mener Vårt Lands reportasjer må vurderes ut fra helheten i den dokumentasjon som framlegges. Dokumentasjonen er omfattende og viser at UFF-systemet, og tilknyttede nettverk, utad består av ideelle og humanistiske organisasjoner, mens det innad fungerer som formidlingskanal for innsamlede midler til uklare formål. Denne tildekningen fremstår som bevisst.

Selv om Vårt Land med fordel kunne moderert enkelte titler, mener utvalgets mindretall at de likevel befinner seg innenfor det presseetisk akseptable.

Etter en samlet vurdering finner utvalgets mindretall at Vårt Land ikke har brutt god presseskikk.

Fredrikstad, 24. mai 2011

John Olav Egeland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter