Nyheter

Presse fra hele verden strømmer til 22. juli-rettsak

Tar veien fra Japan, Australia og USA til Oslo tinghus.

Over 220 redaksjoner med 1.400-1.500 medarbeidere fra Norge og utland vil sørge for at alle som vil kan følge rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Køer av journalister vil hver morgen være på plass for å dekke saken mot mannen som vekket og vekker oppsikt og avsky i store deler av verden.

Rundt 100 av de 190 tilhørerplassene i rettssal 250 vil de første dagene være avsatt til journalister. I tillegg vil det være et eget pressesenter i Oslo tinghus og ytterligere to utenfor tinghuset, ett på Hotel Bristol med cirka 350 arbeidsplasser og ett i VG-auditoriet med 100 plasser.

Antallet mediefolk omfatter både journalister, fotografer og teknikere, og ikke alle skal være der samtidig. Rettssaken pågår i ti uker, og mange redaksjoner vil bytte ut mannskaper underveis. TV 2 og NRK har for eksempel hver rundt 200 folk påmeldt.

Flest utenlandske. Av de 224 redaksjoner som var akkreditert før påske, var 93 norske og 131 utenlandske.

Fra Japan kommer landets nest største avis, Asahi Shimbun, med et samlet daglig opplag på vel 11 millioner for morgen- og kveldsutgaven, og nyhetsbyrået Kyodo. Kina blir representert med kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad, den sentrale kringkastingen CCTV og nyhetsbyrået Xinhua. Australia er representert med Fairfax Media, landets største medieselskap som blant annet eier storavisen Sydney Morning Herald og en rekke andre medier.

De største vestlige nyhetsbyråene Reuters, AP AFP, DPA og Bloomberg er til stede, og det samme er nordamerikanske aviser som The New York Times, Wall Street Journal og Christian Science Monitor.

Fra Midtøsten er TV-kanalen Al Jazeera og nyhetsbyrået MENA til stede. Mange kjente medienavn er her fra store europeiske land som Tyskland (17 redaksjoner), Storbritannia, Frankrike og Spania. De nordiske land og mindre land som Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Slovakia, Polen, Nederland, Irland og Georgia er også godt representert. To russiske medier er akkreditert.

TV-kanaler. 14 internasjonale TV-kanaler hadde meldt seg innen fristen gikk ut 20. mars, opplyser Jan Egil Abrahamsen, leder for operativ support i TV 2.

Blant de 14 er ikke bare store, internasjonale nyhetskanaler som amerikanske CNN og de britiske BBC World og Sky News, men også TV-avdelingene til de store nyhetsbyråene som Reuters og AP. De tyske TV-selskapene ARD, ZDF og RTL er også blant de representerte.

– Slik jeg kjenner nyhetsredaksjonene, kommer det vel et par til, sier Abrahamsen. Men fristen for akkreditering er ute.

Via TV 2. Alle må gå via TV 2 som har ansvaret for å tilrettelegge og bistå med alle tekniske spørsmål knyttet til sendinger fra rettssaken mot Anders Behring Breivik. De store bussene TV-selskapene trenger for å sende til sine redaksjoner, får plass på Tullinløkka i Oslo, noen få hundre meter fra Oslo tinghus der rettssaken holdes.

NRK er ansvarlig for selve TV-produksjonen av det som skjer i retten. NRK anslår i en orientering til kunder som vil delta i ordningen at rundt 15 prosent av rettssaken kan bli direkte overført eller bare litt forsinket. Det tilsvarer grovt regnet 7,5 dager av de nærmere 50 dagene rettssaken vil vare.

Ikke gratis. Både teknisk bistand og innhold koster for TV-selskapene.

NRK opererer med tre priskategorier for norske medier. NRK, TV 2 og VG, Aftenposten og Dagbladet må betale 60.000 for å kunne viderebringe TV-sendingene. Mellomstore aviser betaler 30.000, mens lokalaviser betaler 15.000. Prisen er for hele perioden.

Teknisk hjelp fra TV 2 er heller ikke gratis. Å leie en «TV-buss» koster for eksempel fra 1.625 til 2.250 euro per dag, tilsvarende 13.000-18.000 kroner, mens å leie linje fra Oslo tinghus til Tullinløkka koster 1.800 euro (cirka 14.000 kroner) for én uke, 5.000 euro (40.000 kroner) for fem uker. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter