Nyheter

Politisk innvandringspress skaper kaos

Statsminister Stefan Löfven utlyste nyvalg onsdag.

– Sverigedemokraterna (SD) har skapt politisk krise i Sverige. Kjell Pihlstrøm, du har vært NRKs korrespondent i Stockholm i to perioder og fulgt svensk politikk tett. Forklar, hva er det som gjør denne krisen så alvorlig?

– Ja, nå er det fullstendig kaos i svensk politikk. Vi ser en unik situasjon. Det har knapt skjedd før i moderne tid at en svensk regjering ikke får gjennom sitt budsjett i avstemningen i Riksdagen.

LES OGSÅ: – Nå må velgerne og de andre partiene ta ansvar

Hvilken innflytelse har det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna?

– Partiet har allerede en ganske avgjørende innflytelse og har fått maksimal publisitet gjennom det som nå skjer. Tirsdag holdt de en 15 minutter direktesendt pressekonferanse, hvor partiet la ut om sitt innvandringsbudskap. De avsluttet med å stille et ultimatum. De vil stemme ned en hver regjering som ikke strammer inn i innvandringspolitikken.

Hva vil det bety for svensk innvandringspolitikk?

– SD sitter i en vippeposisjon i Riksdagen. For at partiet skal få innflytelse på innvandringspolitikken må de komme i dialog med noen av de andre partiene. Hittil har ingen av de andre partiene villet snakke med dem.

LES OGSÅ: Svensk professor: – Eksepsjonell situasjon

Er det sannsynlig at det vil endre seg etter hvert?

– Til nå har alle nektet for det. Men det kan være at de andre partiene blir nødt til for å låse opp en situasjon som virker unødig fastlåst.

Hvorfor det?

– I Sverige er det en tradisjon for at de etablerte partiene ikke vil ha noe med Sverigedemokraterna å gjøre. De regnes som rasister.

Hva betyr dette kaoset for SD?

– Det er de som tjener på at det er kaos nå. På lengre sikt kan det bli annerledes. De kan for eksempel få skylden for at det ble kaos i utgangspunktet. Det kan de tape på. Men akkurat nå vinner de på den rådende politiske situasjonen.

Er høyre/venstre-aksen i svensk politikk brutt?

– Om Socialdemokraterna og de borgelige begynner å samarbeide, kan man si at muren mellom blokkene er brutt. Flere gamle partiveteraner fra begge sider har sagt at det vil være en vei å gå. Men for øyeblikket ser det ikke ut til at noen av partiene vil samarbeide på tvers av blokkene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter