Politikk

Politikerne uten tiltak for de aller fattigste

Unntatt noen forslag om tiggeforbud, har norske partier har ingen programfestede tiltak rettet mot fattige uten bosted og borgerrettigheter.

Vårt Land har gjennomgått partienes program og forslag til program for kommende stortingsperiode, og sett etter hva partiene vil gjøre for de absolutt fattigste her i Norge: De som verken har et sted å bo, har en skikkelig jobb, eller norske borgerrettigheter.

Ingen norske partier programfester hva de vil gjøre for denne gruppen.

– Det eneste de kommer med er forbud mot tigging. Men dette er da virkelig ikke et tiltak som hjelper de fattige, sier Kari Helene Partapuoli, daglig leder i Antirasistisk senter.

– Dette holder ikke. Nå er det på tide at politikerne fyller festtalene om menneskeverd med innhold, mener hun.

LES OGSÅ: Flere fattige barn med rødgrønn regjering

Mer enn rom. I blant annet Tyskland kalles denne gruppen nå fattigdomsinnvandrere. Og denne gruppen er hva både Kirkens Bymisjon og Antirasistisk senter mener er laveste på rangstigen i det norske samfunnet.

– Vi snakker gjerne om romfolk. Men det er ikke bare romfolk som bor på gaten og lever av å tigge. I stadig større grad ser vi at den økonomiske krisen i Europa nå fører til at europeere reiser til Norge og lever helt på minstemål i håp om å tjene litt. Men hittil har det eneste offisielle svaret vært avvisning og forbud, sier Partapuoli.

LES OGSÅ: Kirke-Norge tar asylbarn og romfolk i forsvar

Mange fattige fra Øst- og Sør-Europa kommer til Kirkens Bymisjons kafé i Skippergata for å spise og varme seg. De sover ute mens de bor i Oslo, er lut fattige, men prøver å tjene litt penger blant annet ved å tigge.

– Dette er en mangfoldig gruppe. Og det er alvorlig at vi ikke diskuterer det grunnleggende ved at det finnes så mye fattigdom i Europa i dag, og hvordan vi faktisk skal ta vårt ansvar for å møte denne fattigdommen, sier kafeens daglige leder, Kari Gran.

De eneste som sier noe eksplisitt om fattigdomsmigrasjonen er Sp som har programfestet tiggerforbud, og Høyre og Frp som har foreslått dette i sine programutkast. Dette skal vedtas på landsmøtene i mai.

LES OGSÅ: 102.000 barn er fattige i Norge

KrF og Ap. Med Stortingsvalget rett rundt hjørnet, er partiprogrammene fulle av løfter om hva politikerne vil gjøre de neste fire årene. Og mange partier bruker hele kapitler til å snakke om internasjonal fattigdom. To av de partiene som sier mest om dette, KrF og Ap, innrømmer begge selv at de ikke har programforslag som direkte berører fattigdomsinnvandrerne på norsk jord.

– Arbeiderpartiets program adresserer ikke fattigdomsmigrasjon som et eget tema, skriver Aps rådgiver Per Gunnar Dahl og henviser til en generell formulering om de frivillige organisasjonenes rolle som «supplement til det offentlige velferds- og tjenestetilbudet».

– KrFs politikk i forbindelse med fattigdomsmigrasjon er ikke direkte omtalt i programmet, skriver KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset, men mener partiet har «tilkjennegitt vår politikk gjennom uttalelser de siste årene».

På norsk jord. – Politikken er full av paradokser, konkluderer valgforsker Anders Todal Jenssen, om at disse partiene samtidig skriver svært mye om fattigdom i den tredje verden. Han tviler på at situasjonen til de fattige som er reist til norske byer og bygder blir en valgkampsak som står på egne bein ved høstens stortingsvalg.

– Dette kan komme opp i forlengelsen av Schengen-debatten, der Senterpartiet kan komme til å politisere det ved å snakke om grensekriminalitet. Men mer sannsynlig blir det et tema knyttet opp til innvandringsdebatten. Da er det mer sannsynlig at Frp tar det opp.

Advarer. Antirasistisk senter advarer imidlertid norske politikere mot å utnytte fattigdommen i valgkampen til å score billige poeng i justis- og innvandringsdebatt.

– Man skulle jo håpe at politikere ikke var så forutsigbare at de ville score billige poeng på de fattigste i Europa. Men jeg er redd for at det er nettopp dette som kommer til å skje, sier Kari Helene Partapuoli.

Les partienes kommentarer i papiravisen onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk