Nyheter

– Politiet satte håndjern på meg i kirka

Kirkeasylant pågrepet i Fjellhamar kirke.

Afghaner Jamshid Naimi vant en halv seier fredag da utsendelsen av ham lørdag ble stoppet av menneskerettsdomstolen. Men han er livredd og sint på politiet.

– Dersom de sender meg til Afghanistan er jeg sikker på at jeg blir drept.

Det sier Jamshid Naimi på telefon fra lukket avdeling i Hamar fengsel. Han står i fare for å bli sendt til Afghanistan, hvor det å konvertere fra islam til kristendom kan bety døden.

Er døpt. I 2003 kom Naimi sammen med broren til Norge etter å ha vært på rømmen fra hjemlandet Afghanistan. Begge har konvertert til kristendommen. Men siden de fikk avslag i Utlendingsnemnda fordi kristentroen deres ikke var troverdig nok for nemnda, har de siden august i fjor vært i kirkeasyl i Fjellhamar kirke i Lørenskog.

De har vært aktive i menigheten og ble døpt 14. mars. Advokaten deres Arild Humlen har anket inn avslaget fra utlendingsmyndighetene, fordi han mener at de har en så god sak at de bør få bli i Norge. Resten av familien til brødrene har oppholdstillatelse i landet vårt.

Håndjern. Men den 20. mars forandret den relativt trygge kirkeasyltilværelsen seg brått. Tre politimenn kom til Fjellhamar kirke for å snakke med Naimi.

– De prøvde å overtale meg og presset meg. Jeg sa «jeg vil ikke bli med dere», og da satte de håndjern på meg, forteller han.

Klokker i kirka, Kari Buer, var vitne til at politiet gikk ut med Naimi:

– Jeg er nesten helt sikker på at han hadde håndjern på seg. Han hadde i alle fall hendene i en rar posisjon. Dette var inne i kirka, forteller hun.

Prest Tor Martin Synnes forteller også at han har snakket med et annet vitne som har fortalt presten at Naimi gikk med hendene på en måte som kunne tyde på at han hadde håndjern på seg – inne i kirka.

Ikke bare avhør. Advokat Humlen sa fredag at han har fått bekreftet fra politiet at Naimi ble med frivillig. Men det bestrider nå Naimi selv.

Naimi var redd for hva som skulle skje om han ble med politiet. Men Naimi forteller at han trodde at han bare skulle i et avhør i forbindelse med soning av en promilledom, og at han så skulle tilbake til kirka.

– Men da jeg kom til politistasjonen, ble jeg ikke avhørt. Jeg ble satt i en celle før jeg ble kjørt til Hamar fengsel samme dag.

- Nervøs. Så, fredag i forrige uke, kom brevet fra Utlendingsnemnda med avslaget og beskjeden om at han skulle bli sendt til Afghanistan dagen etterpå, lørdag som var. Da grep etter hvert menneskerettsdomstolen inn (se undersak).

– Politiet lurte meg, sier Naimi.

Om Naimi må til Afghanistan vet han ikke hva han skal gjøre.

– Jeg greier verken å sove, spise eller å tenke nå. Jeg er bare nervøs og kjempedeprimert.

– Ble bønnhørt. Han ber norske myndigheter om å tro på at han er kristen. Men til tross for de tøffe dagene som har vært, sier Naimi at han ikke har mistet troen.

– Etter at jeg fikk høre at jeg skulle bli sendt til Afghanistan ba jeg «Kjære Jesus, bare du kan hjelpe meg». Og to timer etterpå fikk jeg høre at menneskerettsdomstolen hjalp meg, så troen min er bare enda sterkere nå.

Lukket avdeling. Fra første dag har også Naimi sittet på lukket avdeling, noe som ikke er vanlig for promillekjørere. Det bekrefter fengselsdirektør Jan Korsvold uten at han kan oppgi hvorfor Naimi har sittet der, også før avslaget fra Utlendingsnemnda kom.

– Det er helt unødvendig, og påfører ham en ekstra belastning, sier advokaten hans Arild Humlen.

Jourhavende politiadvokat ved Romerike politidistrikt, Åse Kjustad Eriksson, bekrefter at Naimi ble hentet fordi han var etterlyst for en soning av en promilledom.

– Jeg kan ikke si noe om hva som ble sagt eller gjort da han ble hentet. Men det var ikke et samarbeid med politiets utlendingsenhet, sier Kjustad Eriksson som ber Naimi rette en formell klage til politiet om han føler seg lurt.

– Biskop reagerer. Biskop Helga Haugland Byfuglien i Borg bispedømme, sier hun reagerer kraftig på at politiet har pågrepet noen i kirka.

– Dersom dette stemmer går det på tvers av avtalen justisdepartementet og Den norske kirke har om kirkeasylanter. Det er grunn til å undersøke hva som har skjedd her, sier Haugland Byfuglien, som ikke har hørt at politiet har gjort noe slikt før.

Justisdepartementet instruerte i 1993 politimestrene til ikke å arrestere kirkeasylanter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter