Nyheter

Politiet og UDI vil sende ut 800 asylanter ekstra

Vil bruke 93 millioner på å sende tilbake asylsøkere som er vanskelig å returnere.

For å få ned antall asylsøkere med endelig avslag, foreslår Utlendingsdirektoratet (UDI) og politiet å sette av ekstra ressurser til å sende ut 800 av de vanskeligst returnerbare asylantene de to neste årene. Statssekretær Pål Lønseth (Ap) er positiv til forslaget.

Politiet antar at halvparten av dem må tvangsreturneres.

Det fremgår av et forslag til et prosjekt for 2013 og 2014, som UDI og politiet har sendt til Justisdepartementet. Forslaget er et innspill til budsjettet for 2013.

– Retur er løftet frem av hele utlendingsforvaltningen og regjeringen som et satsingsområde. For oss er det viktig at de som trenger beskyttelse, får beskyttelse, og andre skal returnere, sier direktør Frode Mortensen i UDIs avdeling for faglig strategi og koordinering.

LES OGSÅ: Leter etter flere vitner etter angrep på asylsøker

Positiv. Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet er positiv til forslaget fra UDI og politiet.

– I utgangspunktet er vi veldig positiv til den type forslag, men vi skal ikke foregripe budsjettarbeidet, sier Lønseth.

Han understreker at det er viktig å ha en effektiv returpolitikk hvor både positive og negative avgjørelser får konsekvenser.

– Hvis vi har et avslappet forhold til returpolitikken, er det ikke vits i å bruke millioner på grundig behandling av asylsøknader, sier Lønseth.

LES OGSÅ: Ap-topp foreslår å nekte asylbarn lommepenger

Tusenvis med avslag. I september i fjor var det 4.522 asylsøkere med endelig avslag i norske asylmottak og over 900 som to år etter avslaget fremdeles var i Norge.

– Det relativt høye antallet skyldes at det kom mange asylsøkere i 2008 og 2009, sier Mortensen.

Personer som sitter i asylmottak er hovedmålgruppe for prosjektet. Prosjektet vil særlig rette seg mot asylsøkere som ikke blir returnert i den ordinære driften, men hvor utlendingsforvaltningen må gjøre en ekstra innsats. Det vil blant annet gjelde personer det er vanskelig å avgjøre identiteten til.

Pris: 93 millioner. Et anslag fra UDI viser at dersom de 800 får et halvt år kortere opphold i mottak, vil staten spare 60 millioner kroner over to år. En mottaksplass koster 150.000 kroner årlig. I tillegg anslår de at Utlendingsnemnda (UNE) vil spare på at det blir lagt inn færre anmodninger om omgjøring av avslag.

I et forslag fra oktober i fjor som Vårt Land har fått innsyn i, har UDI beregnet at prosjektet vil koste 93,1 millioner kroner.

Er ikke dette et lite lønnsomt prosjekt?

– Dette er et anslag. Men vi ser at dersom vi gjør en ekstrainnsats, er det bra både samfunnsøkonomisk og for personene det gjelder. De har en utreiseplikt, sier Mortensen.

Afrikanske land. Politiets utlendingsenhet opplyser at i enkelte land er det vanskelig å fastslå identitet og få utstedt pass når asylsøkere skal returneres. Det gjelder blant annet nordafrikanske land og Somalia.

– Iran utsteder dessuten ID-dokumenter og pass kun til dem som søker og reiser frivillig. Men politiet klarer imidlertid gjennom undersøkelser, som for eksempel ransaking i bolig, bagasje eller på personen selv å framskaffe pass til dem som skal uttransporteres. Da er retur til hjemlandet sjelden et problem, skriver kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet i e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter