Nyheter

Politiet ber norske jøder om unnskyldning

For første gang ber norsk politi offisielt om unnskyldning for å ha sendt norske jøder til tyske konsentrasjonsleire i 1942.

Mandag er det 70 år siden 532 norske jøder ble deportert fra Norge med skipet D/S Donau. Totalt ble 771 norske jøder sendt til tyske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig, og bare 34 vendte tilbake i live.

Det naziststyrte Statspolitiet spilte en sentral rolle blant annet under deportasjonen av jødene sammen med germanske SS og mannskaper fra det ordinære politiet.

VÅRT LAND MENER: Sen, men god jødebeklagelse

Men noen offisiell unnskyldning fra politiet har ikke kommet før nå.

– Jeg vil på vegne av det norske politi og de som hadde befatning med deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire, beklage, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen.

Dermed slutter han seg til beklagelsen som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga på Holocaustdagen 27. januar i år.

– En viktig begivenhet. Forfatter Jan Erik Vold har tidligere etterlyst at norsk politi tar et oppgjør med sin medvirkning under jødedeportasjonene, og er glad for at unnskyldningen nå er kommet. Også leder av Holocaust-senteret, Guri Hjeltnes, er fornøyd, og mener det er en viktig begivenhet og en holdningsendring fra politiets side..

Leder og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund er også glad for at Humlegård nå kommer med en offentlig unnskyldning.

– Det er aldri for sent å gjøre en riktig ting, sier Kohn, som er opptatt av at politi og påtalemyndigheten også ser sitt ansvar for å stanse antisemittisme i dag.

Samuel Steinmann (89), den eneste som fortsatt lever at de norske jødene som overlevde nazistenes konsentrasjonsleire, er også glad for unnskyldningen.

– Jeg kan vel kanskje si at det var på tide. Men det er hyggelig å høre, sier han.

Markeringer. 70-årsdagen for deportasjonen blir markert behørig i hovedstaden mandag. Kulturminister Hadia Tajik og Oslos ordfører Fabian Stang vil begge holde tale ved minnesmerket ved Akershuskaia, på

– Markeringen er viktig for å minne oss om at all urett skal møtes som om den rammer oss selv. Vi må aldri akseptere gruppehat, og det er viktig å slå ned på hverdagsrasisme som lett kan gi grobunn for mer alvorlige krenkelser, sier Fabian Stang til NTB

Det blir også taler ved biskop Ole Christian Kvarme og forstander Ervin Kohn ved Det Mosaiske Trossamfund. Mandag kveld blir det minnekonsert med Bente Kahan.

M/S Donau ble i utgangspunktet brukt til å frakte tyske tropper og materiell til og fra Norge. Skipet endte sine dager utenfor Drøbak i januar 1945. Da ble det senket av ti tidsinnstilte sprengladninger, festet til skroget av sabotøren Max Manus fra Kompani Linge og Roy Nielsen fra Milorg. I 1952 ble skipet hevet og hogget opp.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter