Nyheter

Politidirektør får surrogatrefs

Politidirektør Øystein Mæland henter om kort tid surrogatbarn nummer to i USA. – Et svært uheldig signal, sier Frp-politiker Harald Tom Nesvik.

Fredag utnevnte justisminister Knut Storberget Øystein Mæland til ny politidirektør. Dagen etter kunne Dagsavisen fortelle at den 51 år gamle Ap-politikeren og den 46 år gamle ektemannen i oktober venter sitt andre barn, unnfanget ved hjelp av eggdonasjon, båret frem av amerikansk surrogatmor. Paret har fra før et barn på halvannet år.

– Jeg er klar over at noen ser på surrogati som kontroversielt, men i min nye jobb vil jeg ikke delta i den offentlige debatten om dette. Det jeg vil si, er at dette er noe vi står for, sa Mæland til Dagsavisen lørdag.

Uheldige signaler. Nyheten har vakt reaksjoner på Stortinget. Flere reagerer på at den nyvalgte sjefen for lov og orden-institusjonen Politidirektoratet har valgt å reise til USA og kjøpe en tjeneste som ikke er tillatt i Norge. Både surrogati og eggdonasjon er forbudt i Norge.

– Jeg synes dette er svært problematisk. Det er en grunn til at surrogati er forbudt etter norsk lov, sier Harald Tom Nesvik, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Han sto i bresjen da Frps landsmøte med overveldende flertall sa nei til å tillate norske surrogatmødre for tre uker siden.

– Jeg regner med at justisminister Knut Storberget er fullt informert om politidirektørens sivile status. Derfor tror jeg ikke disse nyhetene kommer til å få noen konsekvenser for hans posisjon. Men det er klart det sender ut noen signaler om bruk av surrogati som metode for å få barn, sier Nesvik, og legger til:

– Denne saken viser bare at grensene for å få barn strekkes hele tiden. Men dette er ikke noe nytt. Dette skjønte vi ville komme da ekteskapsloven ble vedtatt.

Ros og ris. Øyvind Håbrekke, familiepolitisk talsperson for Kristelig Folkeparti, reagerer også på politidirektørens surrogatvalg.

– Det at han har reist til utlandet for å gjøre noe som er forbudt i Norge tror jeg vil kunne oppleves som paradoksalt i den jobben han nå går inn i. Jeg er helt sikkert på at han vil komme opp i flere problemstillinger der norske borgere har gjort ting i utlandet som er forbudt i Norge.

– Hvilke signaler sendes her ut når det gjelder andre som vurderer å reise til utlandet og benytte seg av surrogatitjenester?

– Det er en utfordring at det kan oppfattes som et signal om at det ikke er så alvorlig allikevel. Samtidig så har jo regjeringen vært tydelig på at de anser surrogati som uønsket. Ja, at de ikke ønsker at norske borgere skal være involvert i det.

Klasseskille. Øystein Mæland er ingen hvem som helst i norsk samfunnsliv. Han var Jens Stoltenbergs forlover da han giftet seg med Ingrid Schulerud. Han politiske engasjement begynte i AUF på 1970-tallet og han ble etter hvert en del av Stoltenbergs krets bestående av samfunnstopper som Turid Birkeland, Hanne Harlem, Espen Barth Eide, Kjetil Try og Rune Bjerke.

Åse Michaelsen, justispolitiker for Frp på Stortinget, mener Mælands tilfelle forteller om en utvikling der de som har penger ordner seg som de vil.

– Vi ser et klasseskille der de som har råd til det reiser til utlandet og kjøper seg et barn. Det synes jeg ikke noe om, sier Michaelsen.

Gjennom sin kommunikasjonsrådgiver opplyser Øystein Mæland at han ikke uttaler seg om forhold som omhandler privatlivet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter