Nyheter

Pasientene kan bli satt på gata

Alle ansatte ved Oslo Hospital er sagt opp. De frykter det verste for pasientene når sykehuset stenger.

De ansatte ved Oslo Hospital har fått tre måneders oppsigelsestid.

– Siste arbeidsdag er 28. februar. Folk har allerede begynt å få andre jobbtilbud. Situasjonen er ganske ustabil, og det vi ser nå er et fagmiljø i oppløsning, sier lege Joel Selvakumar til Vårt Land.

Det psykiatriske sykehuset Oslo Hospital tapte anbudsrunden med Helse Sør-Øst i høst. Sykehuset tok opp kampen mot helseforetaket og anket avgjørelsen. Men i forrige uke ble det klart at Helse Sør-Øst ikke tok klagen til følge.

For dårlig tilbud. I dag har sykehuset 31 plasser fordelt på en lukket og en åpen avdeling. Helse Sør-Øst har tilbudt seg å kjøpe 14 plasser utenom den ordinære anbudsrunden. Disse plassene er såkalt subakutte, det vil si at de hører til på den lukkede avdelingen. Men dette er ikke nok, ifølge Selvakumar. Psykolog Tonje Østvold Byhre uttalte tirsdag til Klassekampen at de åpne plassene er avgjørende for at driften går rundt.

Psykolog Janne Horgen Friberg vet ennå ikke hva som vil skje med pasientene når Oslo Hospital etter all sannsynlighet må stenge neste år.

– Det er et godt spørsmål, og vi spør oss om det samme. Det er ingen som vet svaret, sier Horgen Friberg til Vårt Land.

Oslo Hospital har psykiatriske pasienter med lidelser av ulik karakter, men mange av dem er svært syke. Å omplassere dem er derfor ikke gjort i en håndvending.

– Mange av dem har 5-6 diagnoser, de sliter med rus, og de har stor gjeld og vanskelige boforhold. De har høy risiko for selvskading og selvmord. Dette er pasienter som er altfor syke til selv å oppsøke et poliklinisk tilbud, påpeker psykologen.

På gata. I ytterste konsekvens frykter hun at noen av pasientene havner på gata når Oslo Hospital stenger dørene.

– Ja, de kan enten havne på gata, eller bli sittende alene i leiligheten sin, hvis de fremdeles har et sted å bo. Helse Sør-Øst har ikke formidlet noen plan til oss om hvor disse pasientene skal være hvis vi må stenge, sier Horgen Friberg.

Helse Sør-Øst har langt på vei innrømmet at de har under-prioritert den viktige pasientgruppen som Oslo Hospital behandler. Viseadministrerende direktør Steinar Marthinsen i Helse Sør-Øst sa følgende i en pressemelding 6. desember:

- Vi ser imidlertid at resultatene av anskaffelsen innen psykisk helsevern kan føre til noe lavere kapasitet for enkelte pasientgrupper i Oslo. Spesielt gjelder dette for pasienter med alvorlige psykiske lidelser og pasienter som har behov for behandling i et mer skjermet behandlingsmiljø.

Psykolog Horgen Friberg synes det er svært kritikkverdig at helseforetaket går så langt i å innrømme at de har glemt en hel pasientgruppe.

– Vi driver ikke noe dagsenter med håndarbeidgruppe og kaffe på senga hver morgen. Behandlingen vi gir er livsnødvendig. Det finnes ikke mange slike tilbud, sier hun.

Forhandler videre. Oslo Hospital fortsetter forhandlingene med Helse Sør-Øst. De ansatte håper å få på plass en avtale som kan redde sykehuset.

Kommunikasjonsrådgiver Christin Nyland i Helse Sør-Øst vil ikke kommentere saken direkte, men bekrefter at de er i samtaler med Oslo Hospital.

– Etter anbudsrunden i høst, ser vi at vi trenger ekstra kapasitet når det gjelder pasienter med psykiske lidelser. Det går fram av pressemeldingen fra 6. desember. Vi tar sikte på at forhandlingene blir ferdige før jul. Det er alt jeg kan si akkurat nå, sier Nyland til Vårt Land.

Oslo Hospital ble startet i 1290. Det er Norges eldste sykehus, og det første psykiatriske sykehuset i landet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter