Nyheter

På helsa løs i fattig-kommunene

Gjeldstyngede kommuner sliter ikke bare med den økonomiske helsa. De har også de sykeste pleie- og omsorgsarbeiderne.

– Vi er sykere vi som jobber her enn de som bor på sykehjem andre plasser.

Hjertesukket kommer fra en leder på et sykehjem i en kommune som er satt under statlig administrasjon fordi den sliter kraftig med kommuneøkonomien. Lederen er intervjuet i en stor undersøkelse om inkluderende arbeidsliv i kommune-Norge.

Akkurat nå står 49 kommuner på den såkalte Robek-lista, som er et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha godkjenning fra Kommunaldepartementet for å kunne låne penger eller inngå langsiktige leieavtaler. Robek er en forkortelse for Register om betinget godkjenning og kontroll.

Helseplager. En fersk undersøkelse Sintef har gjennomført i samarbeid med NAV Arbeidslivssenter og konsulentfirmaet Exonero avdekker at Robek-kommuner har en stor, felles utfordring:

Anstrengt kommuneøkonomi går på helsa løs for de som pleier de gamle. Kommuner som er satt under administrasjon på grunn av høy gjeld, har nemlig høyere sykefravær i pleie- og omsorgssektoren enn andre kommuner i Norge.

Mest sykdom i kommunal sektor. Undersøkelsen skriver ut flere triste diagnoser:

• Kommunal sektor ligger 1,5 ‐2 prosent høyere enn resten av landet i total sykefraværsprosent.

• Det høyeste sykefraværet i kommunal sektor finnes i sykehjem og hjemmetjenester.

LES MER: - Privat forsikring får ikke ned sykefraværet

Motivasjonssvikt. Når forskerne skal forklare sykefraværsfunnene i undersøkelsen, er stikkordene innsparing og overkjøring:

Ansatte i pleie- og omsorgssektoren forteller om en hverdag der de føler seg overkjørt av politiske vedtak som gjøres uten at konsekvenser for brukerne og deres egen arbeidshverdag kommer frem.

– Mange mister derfor motivasjonen. De blir slitne og syke av vedtak og kutt som til tider også krangles igjennom, med den ringvirkningen dette igjen får på arbeidsmiljøet og kommunens omdømme, sier prosjektleder Solveig Osborg Ose i Sintef Teknologi og samfunn.

LES MER: Forsker: Sykefravær skyldes dårligere moral

Ubalanse. Undersøkelsen viser at tallet på årsverk synker om kommunene kommer i en økonomisk ubalanse og havner på Robek‐lista. Videre avdekker den at årsverksinnsatsen per innbygger i Robek-kommuner er lavere enn i kommuner som ikke er satt under administrasjon – og at årsverksinnsatsen går ned i den enkelte kommune når kommunen havner i økonomisk ubalanse.

De nasjonale analysene i undersøkelsen viser også at kommuner med lav bemanning per innbygger, har høyere sykefravær i pleie- og omsorgssektoren enn kommuner med høyere bemanning.

Løsninger. Men det er veier ut av sykefraværsuføret, påpeker forskerne bak rapporten. De har klare råd til ledere i kommuner som sliter økonomisk:

– Evner ledelsen å se helheter og gjøre klare prioriteringer, sitter den med en nøkkel som gjør det mulig å redusere sykefravær ved sykehjem og i hjemmetjenesten, sier prosjektleder Solveig Osborg Ose, og understreker følgende:

– I kommuner hvor signaler fra ansatte ikke tas på alvor, er risikoen for sykefravær, dårlig arbeidsmiljø, konflikter og økt turnover ekstra høy.

–Ikke dømt. Hun ber ordførere og rådmenn huske på en ting:

– Kommuner med skral økonomi er ikke dømt til å toppe sykefraværsstatistikken i pleie- og omsorgsnorge.

Osborg Ose sier at kommuner som får etablert en enighet på alle nivåer om hva god ledelse er i pleie- og omsorgssektoren, og samtidig har felles mål som alle jobber mot, også klarer å holde sykefraværet lavt.

LES MER: http://www.vl.no/samfunn/article15346.zrm

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter