Nyheter

Ønsker heroin på statens regning

Ap-landsmøtet ville berede grunnen for bred alko-debatt. I stedet fikk de heiarop og applaus for heroinassistert behandling.

Aps helsepolitiske talsmann, Torgeir Michaelsen, hadde listet opp en rekke ruspolitiske saker som landsmøtet kunne gripe fatt i til debatt. I partiets nye helsepolitiske veikart var punkter som taxfree, skjenketider og «å ta en for laget» ramset opp.

Men det var spørsmålet om heroinassistert behandling som satte sinn og hjerter i kok hos Ap-delegatene fredag kveld.

Ikke straffe, men behandle

– Vi kan ikke lenger behandle rusavhengige som kriminelle. Rusavhengighet er en lidelse, ikke forbrytelse. Den må behandles deretter, argumenterte Ronja Løseth Breisnes fra Hordaland under debatten.

Flere Ap-delegater valgte å bruke taletiden sin under helsedebatten til å argumentere for heroinassistert behandling under helsedebatten. Alle fikk de rungende applaus.

Dissens

Heroin-forslaget er det eneste det har vært reist dissens om hos komiteen som har behandlet helsedokumentet. Men blant Ap-folket i salen var begeistringen større enn skepsisen.

Spørsmålet avgjøres av landsmøtet lørdag. Kun to lag – Skien Ap og Brussel Ap – har foreslått å stryke delen om heroinassistanse.

Delte erfaringer – unner ingen skammen

Ap-folkets begrunnelser spente fra personlige erfaringer til faglige begrunnelser:

– Jeg personlig har opplevd hva det vil si å ha et kjært familiemedlem som misbruker. Jeg og min familie har opplevd den smerten og den fortvilelsen det er å se et familiemedlem som sliter med stoff. Samtidig fikk vi også kjenne på den skammen som er knyttet til et slikt misbruk. Det er en opplevelse jeg ikke unner noen, begrunnet Helge Stoltenberg fra talerstolen.

Akershus-representanten Ina Rangønes Libak argumenterte for å «høre på et overveldende flertall av fagfolk som mener at heroinassistert behandling gir resultater»:

– Statens institutt for rusmiddelforskning mener at dette er det som skal til. Vi må høre på andre land som har gjort disse erfaringene, for de er gode. Dødeligheten går ned. Folk får fortsette å leve, argumenterte Libak.

Ventet for lenge

Både Stoltenberg og andre delegater fremhevet at rus er langt mer enn et personlig problem:

– Vi må erkjenne at for noen mennesker så vil det ikke være mulig å bli kvitt rusavhengigheten. Den sitter for dypt, og grunnen er nettopp det at vi som samfunn ikke har gjort nok. Vi grep ikke inn, vi har ventet for lenge. Da må vi ta ansvar og gi folk en sjanse, sa Libak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter