Nyheter

Oljefondselskap leter etter olje i nasjonalpark

Tidligere Unesco-topp Einar Steensnæs mener Oljefondet må ut av oljeleting i verdensarvområde i Kongo.

Oljefondet har eierandeler i det britiske olje- og gasselskapet Soco International. Selskapet er nå i gang med geofysiske undersøkelser fra lufta over verdensarvområdet Virunga nasjonalpark, til tross for at Kongo har lover som forbyr oljeutvinning i verneområder. Statens pensjonsfond - Utland (SPU) eier 2,27 prosent i Soco, etter en økning i eierandelen i 2011.

– Oljefondet har ikke noe å gjøre i selskaper som så åpenbart bryter med viktige kultur- og naturvernverdier, sier Einar Steensnæs.

Den tidligere norske olje- og energiministeren (KrF) var styremedlem i Unesco fra 2005 til 2009.

Unik arv. Steensnæs mener Norge må reagere skarpt på letevirksomheten Soco driver, selv om Kongo sårt trenger inntektene et oljefunn kan gi.

– Her snakker vi om et verdensarvområde som er unikt. Kongo må ta beslutningen selv, men Norge bør være klar i sin holdning om at økonomiske interesser må vike for en verdensarv som ikke finnes andre steder, sier Steensnæs, som til daglig er seniorrådgiver i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

– Kan vi si at det er som om Norge startet oljeleting i Geiranger?

– Jeg ser ikke for meg at noen kommer til at vi skulle sette borerigger i Geirangerfjorden. Det er mer aktuelt i Lofoten og Vesterålen, som riktignok ikke er på verdensarvlisten, men har samme nasjonale ikonverdi. Jeg har argumentert klart imot oljeutvinning der, sier Steensnæs.

Fjellgorilla og flodhest. Virunga er Afrikas eldste nasjonalpark, og har vært på Unescos liste over truede verdensarvområder siden 1994. Nasjonalparken ligger ved kildene til elvene Nilen og Kongo, og er et viktig habitat for vernede arter som fjellgorilla, flodhest og elefanter, og består også av innsjøen Lake Edward som er levebrødet for rundt 50.000 mennesker.

Colin Robertson i organisasjonen Global Witness har fulgt utviklingen tett og understreker at oljeleting og utvinning på verdensarvområdet vil bryte både med verdensarvkonvensjonen og Kongos egne lover.

– Socos planer er en alvorlig trussel mot naturen i Virunga og menneskene som er avhengige av Lake Edward, sier Robertson.

Han påpeker at regionen er preget av etniske spenninger og militære grupper som fortsatt truer stabiliteten.

– Disse uromomentene blir forsterket hvis man setter i gang oljeutvinning, sier han.

Regjeringen vakler. Unescos generaldirektør reiste i januar i fjor til Kongos hovedstad Kinshasa for å få regjeringen til å reagere. Det førte til at Kongos regjering satte på vent den femårige tillatelsen som Soco hadde fått til å drive geofysiske og seismiske undersøkelser. Sammen med Unescos generaldirektør signerte statsminister M. Adolphe Muzito en erklæring der regjeringen forplikter seg til å styrke oppfølgingen av egne lover. En kongolesisk naturvernlov fra 1969 forbyr oljeleting og utvinning i verneområder.

Høsten 2011 ga Kongos regjering likevel Soco tillatelse til å gjøre geofysiske undersøkelser fra fly, og Soco bekrefter at selskapet allerede har startet sine undersøkelser fra lufta.

Unesco opplyser til Vårt Land at fordi Kongo nylig har fått ny regjering, er det uklart hvordan den vil stille seg til Socos planer. Unesco vil presse på for at alle parter som støtter Kongo med penger, inkludert EU, Belgia og Verdensbanken, skal legge press på regjeringen.

– Så snart en eventuell oljeutvinning er i gang, er det vanskelig å se noen vei tilbake, sier Colin Robertson i Global Witness.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter