Nyheter

‘Oljefond-meldingen unngår å vurdere fornybart’

Finansdepartementet sauser sammen. Dermed går oljefond-meldingen glatt forbi hvordan fondet kan investere mer i fornybar energi, mener Zero.

Stortingsmeldingen om forvaltningen av Oljefondet i 2013 hadde finanskomiteen på Stortinget høring om fredag. Kari Elisabeth Kaski, nestleder for klimaorganisasjonen Zero, sa at regjeringen lar en enorm sjanse gå fra seg.

– I stedet for å bruke muligheten til virkelig å sette fart på investeringene i fornybar energi, behandler ikke regjeringen i det hele tatt om man skal investere i infrastruktur og produksjon av fornybar energi, sa Kaski.

Blander. Hun mener stortingsmeldingen som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram 4. april, «sauser sammen» flere ting:

• Unoterte aksjer. Når aksjer ikke er børsnortert, er kravene ikke like strenge til hvilken informasjon selskapene må oppgi. Det kan bety høyere risiko for å tape penger. Investeringen i Formel 1 som Oljefondet gjorde som en test og som har fått mye kritikk, var unotert og har vært brukt som en advarsel.

• Investere i børsnoterte aksjer i selskaper som utvikler fornybar energi – som Oljefondet har noen av i dag.

• Investere direkte i produksjon og distribusjon av fornybar energi.

– Det er stort behov for investeringer i fornybar energi internasjonalt. Det internasjonale energibyrået (IEA) har også sagt at det er avgjørende at store institusjonelle investorer som pensjonsfond går inn og investerer direkte i fornybar energiproduksjon og -distribusjon, sa Zero-nestleder Kaski.

Fossil energi. Kaski mener dessuten at regjeringen i stortingsmeldingen ikke virkelig har vurdert risikoen for å tape penger på investeringene i fossil energi. Hun viser til det som i finansmiljøer omtales som en «karbonboble» ved at olje- og gasselskaper er verdsatt ut fra hvilke inntekter man vil få fra reservene som de sitter på. Spørsmålet er om de av hensyn til klimaet kan hente ut disse reservene.

– Stortingsmeldingen har tilsynelatende sett på det når den viser til analyser av hvordan svingninger i oljepris virker på avkastningen til Oljefondet. Men det regjeringen må se på, er hva som skjer når verden i løpet av de neste tiårene slutter å bruke olje og gass. Dette skiftet i markedet som kommer, er noe som en ansvarlig regjering og en ansvarlig investor må være interessert i å se på, sa Kaski.

Stortingsrepresentant for Frp, Gjermund Hagesæther, spurte om Kaski mener at ikke bare Oljefondet gjennom sine investeringer i utenlandske selskaper, men også Norge som stat bør redusere sin eierandel i Statoil for å redusere tapsrisikoen.

– Det hadde vært interessant å se på den totale eksponeringen som den norske stat har mot fossil energi, både gjennom Oljefondet, inntektene fra olje og gass og eierskap, svarte Kaski.

Hun mener også at regjeringen bør se på forskjeller i hvordan den som eier behandler Statoil og Statkraft, for å se hvordan Statkraft kan investere mer aktivt i fornybar energi.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter