Nyheter

Olje-etikken kan bli mindre åpen

Oljefondets etikkråd beholdes, men skal rapportere til Norges Bank. Changemaker og Norsk folkehjelp frykter mindre åpenhet.

Det uavhengige etikkrådet i Oljefondet beholdes, men beslutninger om å trekke Oljefondet ut av enkeltselskaper blir flyttet fra Finansdepartementet til Norges Bank. Det blir det sannsynlige utfallet av Stortingets behandling av Oljefondets etiske retningslinjer, meldte Aftenposten fredag formiddag.

Opprinnelig gikk regjeringen inn for å legge ned Oljefondets etikkråd – og i stedet integrere fondets etikkarbeid i Norges Bank. Nå skal Stortingets finanskomite – som behandler innstillingen til årets stortingsmelding om Oljefondet – ha snudd: De vil stemme for å beholde etikkrådet.

Jubel med bismak. Ingrid Aas Borge, leder i Changemaker, er lettet over snuoperasjonen, men jubelen kommer med bismak.

– Å gi Norges Bank myndighet til å trekke selskaper ut kan bli problematisk. Mye må på plass før en slik ordning skal fungere, mener Borge, som helst skulle sett at Etikkrådet selv fikk beslutningsmyndighet.

Spesielt bekymrer hun seg for åpenheten i investeringsbeslutningene.

– Åpenhet er helt sentralt for at Etikkrådets råd skal ha noen rolle, men Norges Bank opererer med en helt annen standard på åpenhet enn vi har hatt tidligere. Det er viktig at bankens beslutninger offentliggjøres og begrunnes, for at vi skal få innsyn i hvordan de har behandlet innstillingene fra Etikkrådet.

Mindre åpenhet. Også Per Ranestad, leder for demokratiarbeid og sivilsamfunn i Norsk Folkehjelp, er bekymret. Det vil være sterkt problematisk dersom Etikkrådet må rapportere til Norges Bank, mener han.

– Det er politikerne som må ta ansvar for beslutninger om uttrekning av selskaper fra Oljefondets portefølje. Slike avgjørelser kan ikke overlates til lukkede prosesser i banken, mener Ranestad.

Ranestad viser til Norsk Folkehjelps tidligere erfaringer med banken. Organisasjonen har rettet sterk kritikk mot Oljefondets investeringer i oljeselskapet Chevron – som har blitt beskyldt for å drive miljøkriminalitet i Ecuadors regnskog.

– Det eneste svaret banken ville gi oss i denne saken, var at de ikke ville kommentere enkeltsaker, forteller Ranestad.

Dårlig begrunnelse. Begrunnelsen for å legge beslutningsmyndigheten til Norges Bank, er at verktøyene for aktivt eierskap vil bli lagt på samme sted. Det er en dårlig begrunnelse, ifølge Ranestad.

– Med denne avgjørelsen får vi tilsynelatende bedre koordinering, men mindre åpenhet. Oljefondet vil bli mer lukket, og fritatt fra politikernes ansvar, sier han.

Ranestad mener Etikkrådet fortsatt burde rapportere til Finansdepartementet, og ta beslutninger uavhengig av banken. Det er lettere å sikre åpenhet når politikere tar beslutningene, mener han.

– Politikere er forpliktet til å veie ulike avveininger fra hverandre i en åpen diskusjon. Det må ikke banken, påpeker Ranestad.

Trenger kompetanse. Borge understreker også at etisk beslutningskompetanse krever kunnskap som Norges Bank ikke har i dag.

– Om banken skal ta beslutningene, må de tilegne seg en helt ny kompetanse. De som skal sitte og gjøre disse beslutningene, må skaffe seg kunnskap om menneskerettigheter og samfunnsansvar, sier hun.

Verdig jubilant. At Etikkrådet sannsynligvis beholdes, gleder likevel både Borge og Ranestad.

– Det er kun gjennom et organ som Etikkrådet vi kan sikre at virkelig uavhengige, beslutninger blir tatt, sier Borge, som anser beslutningen som «en særdeles verdig jubileumsfeiring» for rådet, som fyller ti år i år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter