Nyheter

‘Northug er en helt som svikter’

Norske idrettssosiologer reagerer kraftig på Petter Northugs uttalelser om å ødelegge livet til russerne under OL.

VG omtalte i går skikongens siste verbale krumspring etter helgens stafett på Lillehammer, der nordmannen ble fragått av russiske Maksim Vylegzjanin på oppløpet. Til VG uttalte han følgende, rettet mot den som blir russisk ankermann på OL-stafetten i Sotsji: «Jeg skal ødelegge livet hans, så han ikke kan vise seg på en idrettsplass igjen.» Han utdyper at russeren som går sisteetappen skal ødelegges «psykisk, verbalt og ikke minst i løypa».

VERDIDEBATT: Som far så son Northug

Over streken. Professor ved Høyskolen i Telemark og idrettssosiolog, Gerd von der Lippe, er sjokkert over uttalelsene.

– Nå har han gått over streken. Jeg kan nesten ikke tro at han er så dum at han sier noe slikt. Idrett er konkurranse uten våpen. Det er konkurranse etter etiske regler. Toppidrettsutøvere skal psyke seg opp, ikke psyke motstanderne ned, sier hun.

Von der Lippe mener dette handler om oppførsel, noe også toppidrettsutøvere må tenke på.

– Northug har nok fått lov til å tøye grensene fordi han er så god, men nå er det på tide at noen av lederne setter foten ned, sier hun.

Hun mener toppidretten har gjort ham til en usmakelig type, når han nå kommer med slike uttalelser.

– Idretten har etiske regler og holdninger, og du skal ikke snakke om å ødelegge livet til noen andre. Uansett om det blir sagt i en konkurransesammenheng eller ikke, sier von der Lippe.

«Stakkarslig strategi». Idrettssosiolog og professor ved Norges Idrettshøyskole, Gunnar Breivik, er enig med von der Lippe. Han mener Northug gjør en feil når han bruker andre som middel til å øke egen prestasjon.

– Man bør behandle motstanderne så godt som mulig. Da må man svare med heve sin egen prestasjon for å bli bedre enn dem. Petters strategi er litt stakkarslig. Han påkaller seg motstandernes vrede ved å latterliggjøre og provosere, og bruker det for å bygge opp egen seiersvilje, og motivere seg selv til å yte mer. Jeg ville gjort det stikk motsatte, sier Breivik

Dårlig forbilde. Breivik mener Northug aldri har vært et særlig godt forbilde, bortsett fra at han har noen ekstreme egenskaper på ski.

– Hvis alle hadde vært som Northug ville det blitt helt håpløst. Han var et friskt pust i media da han dukket opp, nettopp fordi han sier ting som skaper blest. Han har vært annerledes enn de andre helt fra starten av, og derfor ble han også tolerert, sier Breivik og mener Northug befinner seg utenfor de normale kategoriene for hvordan man skal oppføre seg som idrettsutøver, sier Breivik.

– Han drar det lenger enn noen andre. Og det han gjør står i skrikende kontrast til den olympiske ånden, der man skal være gode forbilder og vinne gjennom gode idrettsprestasjoner, sier han.

Også von der Lippe, som har skrevet bok om idrettshelter, stiller seg kritisk til Northug som forbilde.

– Når du er liten godtar du så mye fra helten din. Northug er en helt som svikter. Jeg synes det er greit når han tøyser litt, da forstår vi det. Men slikt som dette sier man ikke, sier hun.

Problematisk. Svein Olav Thorbjørnsen, teolog og professor i etikk ved MF er enig med von der Lippe og Breivik.

– Det å konkurrere handler også om å vise mennesker respekt. Dette er mennesker med integritet og menneskeverd, og det er ikke legitimt å krenke dem på denne måten, sier Thorbjørnsen og mener med det at uttalelsene er problematiske.

– Man kan virkelig lure på hvorfor han gjør dette, og hva som er motivet. Skal det ramme den andre for å psyke han ut? Dette reflekterer ikke god konkurranseånd, sier han.

'Dette er ikke bra' Northugs manager, Are Sørum Langås, forstår at von der Lippe og Breivik reagerer.

– Den måten det ble sagt på, kombinert med måten det blir tatt ut av sammenhengen, er selvfølgelig ikke bra, sier han.

Sørum Langås mener man må se uttalelsene til Northug i sammenheng med VM i Oslo i 2011.

– Han mente da at om han hadde mislyktes i VM på hjemmebane, ville idrettskarrieren hans vært ødelagt og at han da ikke kunne vise seg på en idrettsarena igjen. Det var slik han bygde seg opp, sier han.

Nå står russerne i samme situasjon, med OL på hjemmebane i 2014.

– Når Petter sier dette tar utgangspunkt i seg selv. Han mener at om han hadde vært russer og mislykkes i Sotsji, så hadde det vært ødeleggende, sier Sørum Langås og legger til:

– Det som blir viktig for Petter fremover er at de friske utsagnene erstattes med friske fraspark i skisporet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter