Nyheter

Norske menn i utlandet nett-hetser norske kvinner

Spaltist Thorgeir Kolshus har det siste året diskutert med over 100 nettdebattanter. Han mener nordmenn bosatt i utlandet bidrar til en hardere nettdebatt.

– Nettdebatten er en helt annen verden. Jeg tåler å bli skjelt ut, men dette gikk over alle støvleskaft, sier Thorgeir Kolshus, førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Kolshus har de siste årene vært spaltist i Dagens Næringsliv. For et år siden gikk han over til å skrive for Aftenposten. Det betød at innleggene hans også skulle publiseres på nett.

– Jeg valgte å gå inn i nettdebatten for å forsøke å forstå nettdebattantene bedre. Jeg var rett og slett nysgjerrig på hvordan verden så ut fra deres ståsted. Hva fikk dem til å mene så sterkt og så mye?

VERDIDEBATT: «Det er først når vi får horder av kvinnelige nett-troll, at vi vet det er reell likestilling i Norge.» Les Berit Aalborgs kommentar på verdidebatt.no.

Verre for kvinner. Kolshus vedgår at å diskutere på nett ikke var den «fete delen av oppgaven».

Men at responsen skulle være så hard, hadde han ikke ventet.

– Jeg ble sittende i to døgn å svare på innlegg. Mye av det var ren hets, og jeg slet med å få sove, for det gikk inn på meg.

Og mens han brukte tid på å svare hvert innlegg, fikk antropologen og forskeren ideen om at han kunne bruke erfaringene som et slags feltstudie. Nå jobber han med en lengre artikkel om erfaringene som nettdebattant.

– Noe av det som slår meg når jeg sitter i disse debattene er hvor mye vanskeligere det må være for kvinner. De blir angrepet på en ekstremt kjønnet måte. Kritikken er sterkt individfokusert, de får gjerne høre at de enten er frigide, ligger med alle eller at de har stygg kropp, sier han og legger til:

– For en mann er det ikke karakterbrist å være tykk, men leser man kommentarfeltene virker det til at det å være tykk bør være en karakterbrist for kvinner.

Stemmer fra Thailand. Kolshus har publisert tolv kronikker for Aftenposten og anslår selv at han har debattert på nett med rundt 100 ulike personer. Flere personer er gjengangere i de ulike debattene.

Et annet element Kolshus har bitt seg merke i er at flere av de såkalte nett-trollene er bosatt utenfor Norge, gjerne i Brasil eller Thailand.

– Jeg ser ofte at idet saker blir lagt ut er det natt i Norge. Da kommenterer menn som sitter i utlandet, som gjerne har et kritisk blikk på Norge og norske kvinner.

– Hvordan vet du at de er bosatt i utlandet?

– Som oftest diskuterer jeg med dem, og det kommer fram at de ikke bor i Norge. Siden det er de første innleggene i debatten får de også ofte sette stemningen i kommentarfeltet, sier Kolshus.

Forskeren forteller likevel at de såkalte kommentartrollene kan temmes.

– Etter hvert kjenner man igjen navn i debatten. Av og til blir det skikkelig spennende. Lars, en av karene i Brasil, har etter hvert mildnet til og gitt gode og konstruktive tilbakemeldinger til meg, sier Thorgeir Kolshus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter