Nyheter

Norske jøder reagerer på israelsk kritikk

Etter terrorangrepene i Norge raser israelske kommentatorer mot angivelig norsk antisemittisme og terrorstøtte.

Norske styremakter gir indirekte støtte til terror gjennom sin Midtøsten-politikk, og det norske samfunnet er sterkt preget av antisemittiske holdninger. Det er kjernepunktene i kritikken som flere israelske kommentatorer har rettet mot Norge i kjølvannet av terrorangrepene den 22. juli.

«Ironisk». Det er «ironisk» at ungdommene i AUF ble angrepet av en høyreekstremist, skrev Barry Rubin i The Jerusalem Post i kjølvannet etter massakren. Ifølge ham innlot AUF seg på det som i bunn og grunn var «et terroristvennlig program».

I avisa Yedioth Ahronoth hevdet Manfred Gerstenfeld i samme ånd at norske styremakter og norsk kulturelite fremmer «antiisraelsk hat».

Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, tar på sin side avstand fra utspillene.

Ytterfløy. De fleste jøder i Norge er uenig i kritikken som er rettet mot Norge i israelsk presse, fastslår rabbineren. Han er sjokkert over debatten.

– Det er helt hårreisende. Spesielt i en slik tid som nå er det sjokkerende at man ikke kan løfte seg opp fra en slik kritikk og bare vise medfølelse, for det er det man bør gjøre i slike tilfeller, sier Joav Melchior til NTB.

Ifølge rabbineren er det en høylytt ytterfløy som står bak utspillene. Nå advarer han mot å la denne ytterfløyen prege debatten så mye at dens holdninger framstår som mer utbredte enn de er.

– Det flertallet har gjort, lederskapet i Israel, rabbinere fra hele verden og jødiske organisasjoner fra hele verden, er å vise medfølelse med Norge.

Beklagelse. I forrige uke gikk The Jerusalem Post til det uvanlige skritt å be om unnskyldning til Norges regjering og det norske folk for kritiske kommentarer avisa hadde trykket etter terrorangrepene i Norge.

En av avisas egne ledere om saken hadde «utløst et skred av kritiske reaksjoner og leserbrev», skrev The Jerusalem Post i beklagelsen. Ifølge avisa hadde redaksjonen i lederen tatt opp farene ved multikulturalisme, europeisk innvandringspolitikk og Oslo-prosessen på en «upassende» måte.

Kritikk. Men også beklagelsen utløste et skred av reaksjoner, og avisa har måttet tåle krass kritikk i leserbrev og kommentarer.

Joav Melchior mener på sin side at avisas beklagelse er beundringsverdig.

– Det en veldig god følelse å se at The Jerusalem Post kunne gå ut og beklage på en så tydelig måte, sier han.

Oslo-syndromet. Ifølge Barry Rubin ble AUF-erne på Utøya et offer for det han kaller Oslo-syndromet: Å først støtte terrorisme, for deretter å bli rammet av det. Dette er ifølge Rubin det motsatte av Stockholm-syndromet, hvor man først blir offer for terrorisme, for deretter å begynne å sympatisere med terroristene.

Ifølge både ham og andre kommentatorer støtter AUF og den norske regjeringen indirekte terror mot palestinerne gjennom sin holdning til Hamas.

– Vær redelig. Joav Melchior mener på sin side at nordmenn flest er tydelig nok i sin motstand mot terror. Men det finnes grupperinger i Norge som må ta tydeligere avstand fra terror mot israelere, mener han.

Samtidig fastslår rabbineren at antisemittisme er et økende problem i Norge.

– Dette ønsker vi å kjempe mot. Men da må vi være redelige i kritikken, sier Joav Melchior.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter