Nyheter

Norge tar tilbake bistandspenger

Malawi brukte norske bistandspenger til et annet prosjekt enn avtalt. Nå må landet betale 21 millioner kroner tilbake til Norge.

Beløpet som må returneres til norske myndigheter, er det desidert største siden Utenriksdepartementet for tre år siden opprettet Sentral kontrollenhet for å hindre at norsk bistand blir misbrukt.

Økt kontroll. Kravet om tilbakebetaling fra Malawi er ifølge utviklingsminister Erik Solheim ledd i det nye og strenge kontrollregimet for å sikre at norsk bistand går til de formål den er bestemt for.

– Vi ønsker å sende et tydelig signal om at vi har nulltoleranse for korrupsjon og misbruk av midler, sier Solheim.

I tillegg til de 21 millioner kronene som myndighetene i Malawi må betale tilbake, har korrupsjonsjegerne i UD siden slutten av 2007 fått 27,3 millioner kroner tilbakebetalt etter mislighold.

264 saker. Sett i sammenheng med størrelsen på norsk bistand på over 27 milliarder kroner årlig, er en tilbakebetaling på 27 millioner kroner over tre år et lite beløp.

Solheim nøler likevel ikke med å kalle arbeidet til korrupsjonsjegerne i UD en suksess:

– Suksessen kan ikke måles i antall tilbakebetalte kroner, men i de signaler denne kontrollvirksomheten sender til mottakerne av norsk bistand om at vi kikker dem nøye etter i kortene, sier Solheim.

Ikke grovt. Misligholdet som fører til at Malawi må hente 21 millioner kroner fra en slunken statskasse for å sende tilbake til giverlandet Norge, handler verken om korrupsjon eller grov misbruk av midler. Fordi myndighetene i det afrikanske landet ikke klarte å bruke alle midlene på et matvareprogram som pengene var øremerket for, valgte de å overføre resten til et utviklingsprogram for landbrukssubsidier, for øvrig også det støttet med norske midler.

– Man kan ikke bare flytte penger fra et avtalt formål til et annet, uten at dette først er godkjent, sier Solheim.

Samarbeid. Misligholdet får ingen øvrige konsekvenser for bistandssamarbeidet med Malawi. De malawiske myndighetene har rapportert åpent om hva pengene har gått til, og de har velvillig akseptert å betale tilbake beløpet som gikk til noe annet enn formålet. Drøye tre millioner kroner er tilbakebetalt, og resten skal overføres i løpet av de neste to-tre årene.

Ifølge Solheim er det ikke holdepunkter for å tro at det er et omfattende misbruk av norsk bistand. Han mener at UDs kontrollregime er såpass grundig at det virker oppdragende og har en forebyggende effekt mot korrupsjon, underslag og andre typer misbruk.

Les hele saken i Vårt Lands papirutgave onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter