Nyheter

Norge stopper bistand til Uganda på grunn av homolov

Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni har undertegnet en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Norge holder derfor tilbake 50 millioner bistandskroner som var tiltenkt Uganda, og øker samtidig støtten til menneskerettighets- og demokratiforkjempere i Uganda, opplyser utenriksminister Børge Brende til NTB.

Applaus og pressekonferanse. NTB forteller at ugandiske tjenestemenn applauderte høylytt da Museveni undertegnet loven i en seremoni på plenen ved presidentboligen i Entebbe mandag, der utenlandske journalister var invitert.

Regjeringstalsmann Ofwono Opondo sa tidligere på dagen at presidenten ville undertegne avtalen med internasjonale medier som vitne for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner.

Under seremonien beskyldte Museveni vestlige land for å drive med sosial imperialisme og forsøke å påføre afrikanske land sine sosiale verdier.

– Vi beklager at dere lever som dere gjør, men vi holder munn om det, sa han.

Fordømmer. Homofile aktivister i Afrika frykter at den nye loven skal smitte til andre land på et kontinent der konservative samfunn ser på homofili som noe naturstridig.

– Det er en trist dag for det homofile miljøet i Uganda fordi denne loven vil berøre alle, sier Julian Peppe Onziema, en lokal homofil aktivist.

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009. Danmark og Sverige var raskt ute med å fordømme den nye loven. Den danske bistandsministeren gjør det klart at loven vil føre til at Danmark legger om deler av sin bistand til Uganda. Rundt 50 millioner danske kroner blir som følge av loven omdirigert fra programmer i samarbeid med den ugandiske staten til private organisasjoner, opplyser NTB.

Ta oppmerksomhet. Men loven kan like gjerne være et forsøk på å få befolkningen til å glemme verre problemer som Uganda har, sa George Boden i organisasjonen Global Witness til Vårt Land i fjor.

– Timingen på lovforslaget er interessant og det ser ut til å komme opp samtidig med andre kontroversielle lovforslag. Det virker som regjeringen bruker lovforslag som dette til å trekke oppmerksomheten fra verdenssamfunnet bort fra andre viktige saker som oljelovene, som skal styre en sektor som man regner med vil doble statsbudsjettet, og bort fra korrupsjon på høyt nivå i landet, sa Boden.

Også Jørn Lemvik, leder for bistandsparaplyen for norske misjonsorganisasjoner og trossamfunn, Digni, sa til Vårt Land etter et besøk i Uganda i fjor at han fikk høre at mange i Uganda misliker oppstyret internasjonalt om forslagene til strengere lover mot homofili.

– Myndighetene trenger noen saker der de har bred støtte i befolkningen, saker som kan holde oppmerksomheten borte fra korrupsjon, skoler som ikke fungerer og andre problemer som er alvorlige for folk flest, sa Lemvik.

Han viser til at motstanden mot homofili er sterk i kulturen i Uganda, og dermed noe myndighetene lett får støtte for.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter