Nyheter

Norge kunne hatt 37.000 færre fattige barn

Hvis barnefamilier midt på 2000-tallet hadde mottatt like mye barnetrygd som ti år tidligere, ville Norge hatt langt færre fattige barn i dag.

– De fattige barna er sveket, og regjeringen Stoltenberg må ta hovedansvaret, tordner professor Knut Halvorsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Sammen med en forskergruppe har han gransket effekten av gransket effektene av statlige stønadskutt på 1990- og 2000-tallet.

Konklusjonen er entydig: Ytelser til barnefamilier følger ikke lønnsutviklingen. Det har bidratt til at andelen fattige barnefamilier har økt de siste 10 årene.

Hvis barnefamilier midt på 2000-tallet hadde mottatt like mye barnetrygd som midt på 1990-tallet, ville Norge hatt 10.000 færre fattige barn i dag, fastslår rapporten.

– Men det er ut fra en skjerpet definisjon av fattigdom. Hvis vi forutsetter at barnetrygden hadde unngått kutt og i tillegg ble justert for prisvekst ville barnefattigdommen kunne blitt halvert i forhold til dagens tall på 74.000 barn, presiserer Halvorsen.

LES MER OG DISKUTÈR: Bør barnetrygden omfordeles?

Mange kutt. Slik har ulike regjeringer kuttet i ytelsene til barnefamilier siden 1996:

• Barnetrygd: I Brundtland-regjeringens budsjett for 1996 ble barnetrygdsatsen satt opp og kostnadsjustert for siste gang. Ingen av de etterfølgende regjeringene til Kjell Magne Bondevik (KrF) eller Jens Stoltenberg (Ap) har gjort dette – og i alle disse årene har Norge hatt høy inntektsvekst.

• Småbarnstillegget: Bondevik-regjeringen fjernet småbarnstillegget i 2003 for å finansiere en økning i kontantstøtten. Tillegget ble gitt til alle barn fra det var 1 til det ble 3 år.

• Søskentillegget: Under Stoltenberg-regjeringen i 2001 ble den ekstra støtten til større familier, søskentillegget, fjernet. Da hadde allerede Bondevik-regjeringen begynt å avvikle ekstrastøtten.

• Forsørgerfradraget: Bondevik-og Stoltenberg-regjeringene fjernet forsørgerfradraget på skatten – og utvidet barnetrygden fra 16 til 18 år.

– Barna er ofret. – På 1990-tallet gikk barnefattigdommen ned i Norge fordi politikerne økte en rekke stønadsordninger som var rettet mot barnefamilier. På 2000-tallet gikk myndighetene motsatt vei, sier professor Knut Halvorsen.

Han mener regjeringen er «opphengt i målet om å få alle i arbeid».

– Man tør ikke benytte seg av pengestøtte for å løse fattigdomsproblemet, og tiltakene for å få folk i arbeid er for lite treffsikre. Ressurssvake foreldre blir gående i flere år på trygd og barna må betale prisen, sier professoren, som ikke nøler med å konkludere:

– Barna er ofret på arbeidslinjens alter. Barna kan ikke for at foreldrene ikke vil eller er i stand til å komme seg ut av uføre. I stedet blir barna de skadelidende.

– Paternalisme. Pedersen mener holdningen i regjeringen er at man i første rekke skal yte tjenester til familier med fattige familier, ikke penger.

– Denne paternalismen er en gammel tradisjon i norsk sosialdemokrati. Man måtte ikke gi de fattige penger, det var bare rikfolk som hadde godt av det, fnyser han.

Hvorfor har ikke de målrettede tiltakene virket?

– Fordi de gir ingen garanti for at de treffer dem som trenger det mest. Målet om å få alle i arbeid virker på lengre sikt, men barna lever her og nå. Dermed er man i et uføre når man ikke vil gjøre noe med satsene på barnetrygden.

Skylder på de rødgrønne. Halvorsen laster spesielt regjeringen Stoltenberg for barnefattigdommen.

– Regjeringen Bondevik hadde bedre intensjoner om ikke å være så knallhard mot svakstilte. De var ikke så opphengt i arbeidslinjen som dagens regjering er. Samtidig har det vært en samstemmighet i Norge om arbeidslinjen, en slags blind tro på at dersom flest mulig kommer i jobb er alle problemer løst, sier han.

Foreslår tiltak. Forskergruppen fra HiOA mener følgende bør gjøres:

Lage en handlingsplan som blant annet omfatter en gjennomgang av velferdsordninger, og hvor barn og unge tas med i utvikling av forskning og tiltak.

Sels sier professor Halvorsen at økt barnetrygd og oppjustering av barnetilleggene i trygdeordninger er blant tiltakene som kan forbedre fattige barns situasjon.

– Det ville blitt veldig dyrt å heve barnetrygden generelt. Men hvis man økte den for grupper som enslige forsørgere, ville man nådd mange som opplever uheldige konsekvenser av dagens linje, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter