Nyheter

Nordmenn tipser om svindlere og lovbrytere

Norske borgere melder fra om trygdesvindel, smugling, farlig kjøring og stipendlureri. Nav får årlig inn 2.000 tips om trygdejuks.

Ola og Kari Hvermann bryr seg om at naboen, bekjente eller tilfeldig forbipasserende ikke opererer på rett side av loven. Når lover eller regler brytes, er det mange som ikke nøler med å kontakte statlige virksomheter for å fortelle om bruddene:

Nav, Tollvesenet, politiet, Skatteetaten og Statens lånekasse for utdanning mottar alle mange tips fra publikum.

Fartsbøller. Mandag stilnet årets påsketrafikk. Ved høytidsutfartene er det mange bilister på veiene – og flere av disse setter lett reglene for lovlig kjøring til sides. For de skal fort fram.

Utrykningspolitiet (UP) forteller at de gjennom året får en jevn strøm av tips fra medtrafikanter som provoseres av de som kjører etter egne regler.

– Tipsene gjelder særlig farlige forbikjøringer, høy fart eller vogntog som kjører tett på andre biler, sier UP-sjef Runar Karlsen til Vårt Land.

UP-sjefen mener norske bilister har en høy grad av selvjustis og at det er en klar grense for hva folk aksepterer i trafikken. Kvaliteten og mengden tips som kommer inn mener han henger sammen med folks tillit til politiet.

– Vi er godt fornøyd med publikums innsats og er helt avhengige av at alle som er på veiene hjelper oss med å peke ut hvem vi skal kontrollere, sier Karlsen.

Trygdejuksere. Nav forvalter et trygde- og velferdsbudsjett på cirka 300 milliarder kroner. Flere nordmenn mener at de lett kan tuske til seg ytelser de ikke har krav på, for det er jo bare snakk om små summer. Selv om Nav ikke ber publikum om tips, kommer det likevel inn 2.000 tips om trygdesvindel årlig.

– Tips fra publikum er en av våre metoder for å avdekke trygdemisbruk, selv om det ikke er vår hovedmetode. Tipsene er av varierende kvalitet, men en del av tipsene fører til revurdering av stønader, tilbakekreving av feilutbetalte ytelser og eventuelt anmeldelse, sier Sverre Lindahl, fungerende direktør i Nav kontroll, til Vårt Land.

Er «enslige». Nav har ikke noe informasjon om hvem som tipser eller motivasjonen for å tipse, men Lindahl trekker fram to hovedområder av trygdemisbruk som de får mange meldinger om:

– Vi får mye tips om personer som hevdes å motta trygd for å være enslige forsørgere, der foreldrene likevel bor sammen. Det samme gjelder tips om personer som hevdes å arbeide svart og samtidig mottar ytelser fra Nav, sier Lindahl.

Nylig konkluderte en rapport bestilt av Arbeidsdepartementet med at rundt 6 prosent av sykepengeutbetalingene fra Nav trolig er svindel. Dette tilsvarer 2 milliarder kroner i fjor. Mengden tips til statsetaten kan sees i sammenheng med at hele 95 prosent av nordmenn mener at trygdemisbruk kan likestilles med tyveri, ifølge en undersøkelse fra Nav.

Tipstelefon. I Tolldirektoratet har de opprettet en egen tipstelefon:

– Vår hovedutfordring er å velge ut riktige objekter for kontroll, og i dette arbeidet er tipsene vi får inn viktige, sier underdirektør Geir Høiseth til Vårt Land.

– Tipsene vi får inn handler om alt fra manglende betaling av årsavgift til smugling av store mengder narkotika.

Skattesvindel. Også Skatteetaten opplyser til Vårt Land at de får en rekke tips fra privatpersoner om skattemessige forhold, men etaten fører ingen oversikt over omfanget av tips som kommer inn. Eksempler på skattejuks er at folk gir uriktige opplysninger til myndighetene i selvangivelser, merverdiavgiftsoppgaver og andre oppgaver som alle er pålagt å innlevere – eller at man ikke leverer slike oppgaver i det hele tatt.

Skatteetaten peker på at skattejuks har flere alvorlige konsekvenser: Det offentliges inntekter svekkes, skattemoralen i samfunnet undergraves og det oppstår konkurransevridning i næringslivet fordi de kriminelle kan drive et foretak med lavere kostnader.

Stipendlureri. I Statens lånekasse for utdanning strever de med at mange unge får utdanningsstipend etter å ha oppgitt falsk bostatus. Disse studentene sier at de ikke bor hjemme hos foreldrene – og dermed får de borteboerstipend da de har høyere boutgifter. Sannheten er at de bor hos mor og far.

Lånekassen vet at det foregår svindel, blant annet fordi de stadig får inn tips fra ærlige studenter som irriterer seg over andre som jukser, forteller informasjonsdirektør Astrid Mjærum til Stavanger Aftenblad.

Ved siste storkontroll, i 2008, ble det avdekket at 45 av 1.000 kontrollerte studenter hadde fått utdanningsstipend etter å ha oppgitt falsk bostatus. Tapet ble regnet ut til å ligge på 60 millioner kroner. Studenter som svindler til seg borteboerstipend over flere år, og som blir tatt, kan bli fratatt all studiestøtte i fremtiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter