Bøker

Nordmenn sultne på hellige skrifter

Norsk lesere med genuin interesse for fremmede kulturer eller religioner.

I ti år har bokserien Verdens Hellige Skrifter holdt et godt tak i norske lesere med sans for religioner og fremmede, eksotiske kulturer.

Utrolige 60 utgitte titler og 300.000 solgte bøker forteller om stor interesse for slike spørsmål i et lite land som Norge.

– Dette er ikke et skandinavisk prosjekt, men et helnorsk prosjekt, sier Runhild Skjølaas i Bokklubben til NTB. Hun er redaktør for serien Verdens Hellige Skrifter og legger ikke skjul på at hun er stolt over resultatet.

Forståelig. Ambisjonen har vært å finne fram til de viktigste og vakreste religiøse skriftene og å gjøre dem tilgjengelige for norske lesere.

– Bøkene har i alle disse årene vært utformet på en slik måte at innholdet skal være forståelig for helt vanlige lesere. Mange av leserne har en genuin interesse for fremmede kulturer eller religioner, men dette er ingen forutsetning for å kunne forstå innholdet, sier Skjølaas.

Serien startet for ti år siden med «I begynnelsen. Skapelsesmyter fra hele verden». Siden den gang har hovedverk fra blant annet islam, kristendommen, taoismen, buddhismen, jødedommen og fra urbefolkningers religioner gitt materiale til nye titler.

I jubileumsåret kommer et av verdenslitteraturens hovedverk, og hinduismens viktigste skrift, «Mahabharata», for første gang på norsk.

Et privilegium. Bokklubben har hatt et tett samarbeid med fagmiljøene ved universitetene om denne serien. I redaksjonskomiteen sitter forfatter Tor Åge Bringsværd, professor Jens Braavig og avisredaktør Alf van der Hagen.

Braavig har selv oversatt fra sumerisk, gresk, sanskrit, ugarittisk og tibetansk for serien. Han mener det er et stort privilegium å bo i Norge og samtidig arbeide med en serie som dette, fordi så mye av verdenslitteraturen ikke er oversatt.

Skjølaas sier at det fortsatt er et stort materiale å arbeide med, og at det er mange planlagte utgivelser i serien.

Den lange rekken av titler som har kommet hittil gir oss innblikk i alt fra indianerkulturer til myter og sagn fra Grønland og den yngste av verdens religioner, Bahai-troen. Ifølge Skjølaas handler det slett ikke bare om religion og tro, men i stor grad om gode historier, og også gode råd for hvordan livet bør leves for at det skal bli godt. Og akkurat det opptar sikkert de fleste av oss.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker