Nyheter

Nordmenn kaster stadig mer søppel

Hver nordmann kastet i fjor 430 kg, nesten 200 kg mer enn i 1992. Nordlendinger og Oslo-folk kaster minst, mens verstingene bor i Buskerud, Telemark og Vest-Agder.

Nordmenns mengde husholdningsavfall har økt jevnt og trutt siden 90-tallet. I snitt kastet Ola og Kari 237 kg i 1992. I fjor kastet hver nordmann 430 kg avfall. Det er en økning på 82 prosent siden 1992, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Totalt kastet norske husholdninger 2.172.000 tonn avfall i fjor. Det er nok avfall til å fylle 15.514 jumbojetter.

Men det er store forskjeller på hvor i landet det kastes mest søppel per innbygger.

Innbyggerne i Troms fylke kastet i snitt 320 kg avfall i fjor. Det er over 100 kg mindre enn landssnittet.

Verstingene bor i Buskerud, Telemark og Vest-Agder.

I disse fylkene kastet hver person snitt over et halvt tonn søppel, henholdsvis 521, 513 og 500 kg.

Mye emballasje. – Det er så mye emballasje som egentlig er helt unødvendig, sier Lise Kronberg. Sammen med Hilde Kristiansen er hun på jobb i hjemmesykepleien i Oslo.

Selv om hovedstadsinnbyggerne «bare» kaster 362 kg avfall i året, innrømmer Kristiansen at hun tenker lite på søppelet sitt.

– Dessverre. Jeg tør ikke engang tenke på hvor mye jeg kaster i løpet av ett år, sier hun.

Store landsforskjeller. SSB-forsker Eva Vinju sier statistikken som viser forskjellene mellom fylkene stort sett tegner et riktig bilde.

Men det er visse forhold som kan bidra til at noen kommuner og fylker produserer mer avfall.

– I noen kommuner produseres det mer park- og hageavfall, rett og slett fordi færre bor i blokk enn i storbyene, sier Vinju.

I tillegg kommer kommuner rundt Oslo-fjorden med stor hyttebefolkning dårlig ut på statistikken.

Verstingkommunen i landet er nettopp en slik hyttekommune. I snitt produserte hver innbygger i Hvaler i Østfold 778 kg avfall i fjor. Ordførerer Eivind Normann Borge (Frp) forklarer nærmere.

– Vi har 4.250 fastboende i kommunen. Men på sommerstid antar vi at det er mellom 40-50.000 personer i kommunen. Da sier det seg selv at det blir mye avfall per fastboende person, sier Borge.

Best i nord. – Dette var veldig gledelige nyheter, sier ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort (H), når Vårt Land sier at Troms fylke produserer minst avfall per innbygger.

– I Tromsø kommune står selskapet Remiks for avfallshåndteringen. De sender ut mye nyttig informasjon om hvordan folk kan redusere mengden avfall, sier Hjort, og legger til:

– Nordlendinger har et nært forhold til naturen og er opptatt av å ta vare på den. Det kan tenkes dette spiller inn på hvor mye avfall folk produserer, sier Hjort.

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) i Drammen er ikke fornøyd med at hans fylke produserer mest avfall per innbygger. Han har ikke en god forklaring på hvorfor det er slik.

– I Drammen kan det tenkes at vi får inn en del avfall fra andre kommuner, og vi jobber hardt for å gjenvinne så mye som mulig, sier Hansen.

Økt forbruk. Direktør i Avfall Norge, Henrik Lystad, sier nordmenns økte søppelproduksjon kort og greit henger sammen med økt forbruk.

– Folk kan med fordel kjøpe mer holdbare produkter og reparere fremfor å kaste. Et mer radikalt grep vil være å redusere forbruket, men det vil være en vanskelig vei å gå, sier Lystad.

Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom (NU), sier søppeløkningen er en skremmende utvikling.

– At vi kaster så mye søppel gir åpenbare miljøproblemer, sier Lundberg.

Hun mener «bruk og kast»-samfunnet må få sin del av skylda.

– Folk har råd til å kaste ting de ikke trenger. Ett eksempel er på festival, hvor mange lar teltene sine stå igjen, fordi de ikke gidder å rydde dem sammen, sier NU-lederen.

Nordmenn kastet faktisk 8 kg mindre per innbygger i 2012 enn i 2011.

Men Lystad i Avfall Norge sier det er for tidlig å si at det er noen trend.

Mer matavfall. Avfallsøkningen skyldes blant annet at nordmenn kaster mer mat enn før. Hvert år kaster nemlig nordmenn over 300.000 tonn mat som kunne ha vært spist, viser tall fra Østlandsforskning.

Silje Lundberg i NU mener mange kaster maten så fort den går ut på dato.

– I tillegg er varene vi kjøper av dårlig kvalitet, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter