Klima

Nordmenn er blitt mer klimabevisste

Men velgerne i ett parti skiller seg ut, og det er ikke i Frp.

Andelen nordmenn som mener klimaendringer er blant de tre største utfordringene vi står overfor, har økt kraftig det siste året. Ungdommen leder an.

Etter kollapsen på klimatoppmøtet i København i desember 2009, falt også klimaendringer som en stein i de årlige målingene TNS Gallup gjør av den norske befolkningens holdninger i klima- og energipolitiske spørsmål.

Skjedd mye det siste året. 31 prosent hadde klimaendringer som en av de tre viktigste utfordringene høsten 2009. To år senere var det bare 18 prosent av befolkningen som rangerte klimaendringer like høyt. I fjor vår fikk klimaendringene like lav score. Men i klimabarometeret som er tatt opp i vår, øker andelen igjen til 28 prosent.

– Folk er mye mer oppmerksomme på klimasaken enn de var. Det har skjedd veldig mye i løpet av de siste tolv månedene sammenlignet med hva vi har sett tidligere, sier avdelingsleder Eva Fossby Livgard i TNS Gallup til NTB.

Ung mobilisering. Rangeringen av klimaendringer blant ungdom og unge voksne under 30 år har økt fra 11. plass i 2011 til tredjeplass i år. Dette er like høyt som i 2009 da oppmerksomheten var stor i mediene og blant politikere foran klimatoppmøtet som skulle løse utfordringene.

– Vi vet at unge er veldig styrt av det mediene skriver og det politikerne er opptatt av. Media skrev mye om nedgangen da klimasaken i 2011 falt markant fra 6. til 11. plass blant de unge. Når det nå øker igjen, er det antakelig fordi det har vært en mobilisering for det som gjelder i de yngre aldersgrupper. Vi tror det er dette arbeidet vi nå ser resultater av, sier Livgard.

Merker endringer. Men det er ikke bare blant de yngste hun registrerer økt oppmerksomhet om klimaspørsmål. I fjor svarte 11 prosent at de har erfart konsekvenser av klimaendringer i egen kommune. I år har dette økt til 25 prosent.

– Denne gruppen utmerker seg gjennom hele undersøkelsen med å være mye mer fokusert på klima. De forventer mer innsats fra politikere, de er mer åpne for tiltak, og er i større grad villige til å gjøre noe selv, sier hun.

Livgard understreker at også de som ikke selv har opplevd ekstremvær, flom, ras og andre naturhendelser de relaterer til klimaendringer, ser mer alvorlig på klimautviklingen.

Sp-velgere i utakt. Klimabarometeret har alltid sett en klar høyre-venstre akse når svarene fra de 1.000 respondentene brytes ned på partitilhørighet. Velgerne til SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne rangerer klimasaken som den aller viktigste utfordringen. Hos Ap-velgerne havner klima på tredjeplass etter helse og utdanning. Høyre- og KrF-velgerne rangerer klima på 7. plass, mens saken blant Frps velgere havner på 9. plass av totalt 14 ulike saker. I Sp rangeres klima på 8. plass.

– Det er en trend at alle slutter mer opp om klimasaken enn de har gjort før. Også blant Frp-velgerne styrker klimasaken sin betydning. De har vært klimaskeptikerne i alle år. Det er et løft i alle partier, med unntak av Senterpartiet, men vi har få observasjoner blant de minste partiene, sier Eva Fossby Livgard.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima