Nyheter

Nordlig sykehus på tvangstoppen

Troms og Finnmark har dobbelt så høy andel tvangsinnleggelser i psykiatrien som Oslo.

I fjor ble rundt 5.000 nordmenn tvangsinnlagt med psykiske lidelser. Det er store forskjeller mellom landsdelene. Universitetssykehuset Nord-Norge hadde 306 tvangsinnleggelser per 100.000 innbyggere i fjor. Det er dobbelt så mange som Oslo Universitetssykehus, viser en fersk rapport fra Helsedirektoratet.

Bruken av tvang i psykisk helsevern er høy i Norge sammenlignet med mange land, noe Norge har fått kritikk for fra FN. Regjeringen har som målsetning at tvangsbruken skal reduseres, men Helsedirektoratets rapport viser at den holder seg stabil.

Krenkelser. Tvangsinnlagte opplever ikke å bli hørt, at de blir truet, overtalt og fraktet med politieskorte, ifølge forsker og sykepleier Marit Svindseth ved Høgskolen i Ålesund. Hun intervjuet 186 personer som har vært innlagt på lukket post ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ålesund sykehus. Rundt halvparten av dem følte seg krenket i forbindelse med innleggelsen.

– Man kan stille spørsmål ved om det er behov for å legge inn så mange på tvang. Mange sier de ville bedt om innleggelse frivillig, hvis de fikk tid på seg. Innleggelsene skal skje så fort og effektivt, påpeker Svindseth.

Hun minner om at bruk av tvang ofte gjør behandlingen vanskeligere:

– Pasientene kan reagere med sinne eller aggresjon, trusler og fysisk vold, sier hun.

Bruk av tvang er nødvendig, legger Svindseth til.

– Men det er viktig å bruke tid og gjøre nøye vurderinger av lovgrunnlaget og alternative veier til målet.

Mangler forklaring. Overlege Tordis Sørensen Høifødt ved allmennpsykiatrisk klinikk på Universitetssykehuset i Nord-Norge er overrasket over de store forskjellene mellom landsdeler.

– Det er ikke så lett å vite akkurat hvorfor vi ligger så høyt, sier Høifødt, som er konstituert sjef ved klinikken.

– Kan forklaringen ligge i ulik tolkning av loven om psykisk helsevern?

– Det er grunn til å tro at det er forskjellig praksis ved tvangsinnleggelser, og at vi kan endre på ting hos oss. Vi har ikke noe lettvint forhold til dette, og vi jobber med å forvalte loven så godt som mulig. Det betyr likevel ikke at vi kan forsvare det å ligge på landstoppen i antall innleggelser, sier Høifødt.

Reiser langt. Mange av pasientene må flys opptil 100 mil med ambulansefly for å komme til universitetssykehuset, som ligger i Tromsø. Sykehuset dekker Troms og Finnmark.

– Få av de distriktspsykiatriske sentrene har akuttberedskap. En del av dem ligger langt fra sykehuset. Det kan tenkes at det oftere må brukes tvangsparagrafer for å sende folk hundre mil til sykehus, sammenliknet med når behandlingen kan skje en spasertur unna, sier Høifødt.

Men fagsjef Anders Skuterud i Norsk Psykologforening tror ikke geografiske avstander kan forklare økt bruk av tvangsinnleggelser i Troms og Finnmark

– Store deler av Nordland, Troms og Finnmark har hatt problemer med å få nok fagfolk på de distriktspsykiatriske sentrene og bygge ut robuste enheter som klarer å samarbeide. En tvangsinnleggelse er ofte et resultat av en tilstand som forverrer seg over uker og år. Hvis man har en god tjeneste som oppdager og følger opp, så klarer man å snu utviklingen mye oftere. Mangelen på en slik tjeneste har nok vært et problem i Nord-Norge, sier han.

LES HELE SAKEN I VÅR PAPIRAVIS

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter